Richard Brisius. Foto: Bildbyrån

SOK förvånade över Calgary-nej: ”Nu kommer vi jobba ännu hårdare”

Uppdaterad
Publicerad

Nej till vinter-OS 2026. Det säger invånarna i Calgary.

Allt tyder på att kampen om att få arrangera vinter-OS 2026 går vidare mellan Stockholm och italienska Milano/Cortina.

– Jag är förvånad att de röstade nej, säger Richard Brisius, kampanjchef för Stockholms OS-ansökan 2026.

Nattens folkomröstning visar att en majoritet av stadens invånare som röstade inte vill att Calgary ska kandidera för att få arrangera ett nytt vinter-OS.

56,4 % av nära 305 000 röstande Calgarybor sa nej.

– Det känns som vårt ansvar är ännu större nu. Att ta oss an den här viktiga möjligheten att arrangera ett OS i ett land som står för goda värdena, som står för ickekorruption, transparens, som står för hållbarhet. Nu kommer vi jobba ännu hårdare för försöka vinna hem spelen till Sverige.

I Kanada har man haft folkomröstningar vid de tidigare vinter-OS kandidaturerna. Både Calgary 1988 och Vancouver 2010 fick grönt ljus. Folkomröstningen är inte bindande. Men valresultatet förväntas avgöra om staden går vidare med sin kandidatur. Ett formellt beslut tas till veckan.

Calgarys borgmästare Naheed Nenshi är en förespråkare för ja-sidan.

– Vi har fått ett starkt resultat för Nej-sidan. Det var ett högt valdeltagande (39,6 procent). Detta innebär att jag tar med mig valresultatet som stadens folk har röstat fram. I stadsrådet på måndag kommer vi ha en liten debatt, som jag förutser kommer landa i att vi kommer dra tillbaka vår OS-kandidatur för OS 2026.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.