Foto: TT

Italienska vändningen – slutkandidatens nya besked

Uppdaterad
Publicerad

Invånarna i Calgary sa nej till OS 2026 och Stockholms politiker är minst sagt tveksamma till att ta vinterspelen till Sverige.

I Italien är tongångarna annorlunda och nu lovar regeringen dessutom att skjuta till med pengar.

– Om inte de privata bidragen räcker till, ja då får väl vi bidra med sista stöten för att täcka de kvarvarande kostnaderna, säger inrikesministern Matteo Salvini enligt AP.

I går hölls en folkomröstning i Calgary om att arrangera OS 2026 i staden. Över 300 000 personer röstade och nej-sidan fick 56,4 procent av rösterna enligt det inofficiella resultatet.

Det innebär, trots att omröstningen inte var bindande, att kanadensarna förmodligen är ute ur bilden då de styrande i Calgary lovat att följa resultatet.

Det innebär i sin tur att Stockholm och Milano-Cortina d'Ampezzo är de enda två kandidaterna kvar på bordet.

Stockholms politiker är dock minst sagt tveksamma till att ta vinterspelen till Sverige.

I Italien ger politikerna tummen upp.

Vändningen

Nyligen fick kandidaten säkerhetsgarantin från den italienska regeringen.

Nu kommer inrikesministern Matteo Salvini med ännu ett löfte.

– Om inte de privata bidragen räcker till, ja då får väl vi bidra med sista stöten för att täcka de kvarvarande kostnaderna, säger han till Leggo.it, enligt AP.

Uttalandet är en tvärvändning.

Förra månaden uttalade sig landets vice premiärminister, Luigi Di Maio, att regeringen säger blankt nej till ekonomiska bidrag till spelen.

– Som regering kommer vi inte att tillstå med en euro. Varken som direkt, eller indirekt kostnad, löd budskapet då.

Hittills har kandidaten säkrat finansieringen genom bidrag från regionerna Lombardiet och Veneto – två av Italiens mest välbärgade regioner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.