Therese Johaug. Foto: Bildbyrån

Johaug till kollegorna: ”Bakteriehetsen är överdriven”

Uppdaterad
Publicerad
Det är allmänt känt att vinteridrottare, i skräck för att att bli sjuka, är nitiska i sitt förhållande till hygien.
Både Johan Olsson och Charlotte Kalla har pratat om detta genom åren. Therese Johaug tycker däremot att bakteriehetsen är överdriven och en anledning till att hon sällan är sjuk.
– Jag är inte hysterisk och är inte rädd för att möta andra människor och ta dem i handen, säger hon till Dagbladet.

Samma visa brukar upprepa sig varje år. Till idrottsgalan är det allt som oftast någon eller flera idrottare som avböjer att komma i rädsla för att smittas och bli sjuka inför ett viktigt mästerskap.

Den norska storstjärnan i spåret, Therese Johaug, har en annan approach.

– Jag går inte runt och tänker på fruktan över att bli sjuk. Jag är inte rädd för att möta folk som kan överföra bakterier, säger Therese Johaug till Dagbladet. Jag är inte hysterisk och är inte rädd för att möta andra människor och ta dem i handen.

I stället tror hon att det är en fördel.

Kalla och Olsson motexempel

– Vi umgås med andra och lever normalt. Det tror jag är en del i att styrka immunförsvaret.

Det går att jämföra med Johan Olsson som under sin tid som aktiv var ytterst försiktig. Och med Charlotte Kalla som är det nu.

Olsson vidtog flera försiktighetsåtgärder under sin karriär, såsom att inte peta i näsan eller ögonen med otvättade händer och använda handsprit.

Kalla har också pratat om hur noggrann hon är med handhygien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer