Vändningen: Johaug överklagar domen – vill bli frikänd

Uppdaterad
Publicerad

Internationella skidförbundet, Fis, överklagade skidstjärnan Therese Johaugs 13 månader långa avstängning, som man ansåg var för kort. Nu lämnar även norskan in en överklagan till idrottens skiljedomstol Cas – med hopp om att bli frikänd.

– Cas måste ta ställning till graden av skuld för att kunna besluta om längden på avstängningen. Därför vill vi med en motanmälan hävda det som varit vår principiella åsikt hela tiden – att hon överhuvud taget inte har gjort något fel, säger advokaten Christian B Hjort.

I mitten av februari meddelade Johaug via sin advokat att hon inte tänkte överklaga den 13 månader långa avstängningen.

– Vi har valt att lägga saken bakom oss. Hennes största mål är OS och när man tittar på hela situationen så är det nu dags att vi sätter punkt nu, sa hennes manager Jørn Ernst till norska nyhetsbyrån NTB i februari.

Men till slut har man nu alltså ändå valt att överklaga.

Norskan testade positivt för den anabola steroiden clostebol i höstas. Hon hade fått i sig det förbjudna ämnet genom en salva för sönderbrända läppar. Den nuvarande domen på 13 månader innebär att Johaug kan vara tillbaka till starten på OS-säsongen i höst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer