Foto: TT Nyhetsbyrån

Johaug tränar på inför världscuppremiären

Uppdaterad
Publicerad

Trots att hon riskerar avstängning efter att ha testats positivt för anabola steroiden Clostebol, tränar Therese Johaug på inför världscuppremiären. ”Hon är som en reserv som kan hoppa in från bänken” säger landslagstränaren Roar Hjelmeset till VG.

Det har gått fem dagar sedan Therese Johaug höll en tårfylld presskonferens och berättade att hon testats positivt i ett dopningsprov. Hennes urinprov hade visat spår av den anabola steroiden Clostebol, något hon menade berodde på en läppkräm hon fått av landslagsläkaren för att behandla sina brännskadade läppar.

Fallet utreds av den norska antidopningsbyrån och hon riskerar att bli bestraffad med allt från en varning till avstängning i upp till fyra år.

”Tränar två gånger om dagen”

Samtidigt är det bara drygt en månad kvar till världscuppremiären i Ruka.

– Hon har det tufft. Hon är sliten. Det går upp och ner, berättar Johaugs manager Jørn Ernst för VG.

– Hon tränar två gånger om dagen, som normalt. Hon följer träningsplanen som var bestämd innan detta hände.

Hoppas på snabb utredning

Utredningen beräknas enligt Johaugs advokat Christian Hjort bli klar i början av november. I väntan på det mår hon, enligt Jørn Ernst, bäst av att träna.

– Hon var på träning även innan presskonferensen i torsdags. Det är inte något annat att göra än att ta situationen som den är, Therese måste vänta och se vad som händer. Vi hoppas att detta blir utrett snabbt.

”Är reserv och kan hoppa in”

Efter flera olika turer förra veckan bestämdes det till slut att Johaug inte följde med resten av landslaget på läger i Val Senales.

Landslagstränaren Roar Hjelmeset har däremot tät kontakt med skidstjärnan och enligt honom är hon redo att åka i Ruka – om hon inte blir avstängd.

– Therese är som en reserv som kan hoppa in från bänken, säger han till VG.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.