Det var tuffa väderförhållanden i Rumänien under junior-VM. Foto: Bildbyrån

Norska juniorer fick astmamedicin – trots att de inte hade astma

Uppdaterad
Publicerad

Den norska följetongen kring medicinering av friska skidåkare fortsätter.
Nu avslöjar NRK att norska juniorer fick astmamedicin under junior-VM tidigare i år – trots att de inte har astma.
”Det hör inte hemma i elitidrotten”, säger Sveriges landslagsläkare Per Andersson till NRK.

Det var i juli tidigare i år som Martin Johnsrud Sundby fälldes efter att ha använt en otillåten astmamedicin utan korrekt dispens.

Efter domen har det norska användandet av astmamediciner fått stor uppmärksamhet – och stor kritik. Flera åkare inom det norska landslaget använder en så kallad nebulisator, en apparat som hjälper till med luftrörsvidgande läkemedel.

I dag avslöjar norska tv-kanalen NRK att norska juniorer fick astmamedicin i nebulisator under junior-VM i Rumänien i februari. Trots att juniorerna inte har någon astma.

”Vi var glada”

Norska landslagets nye chefsläkare, Petter Olberg, bekräftar NRK:s avslöjande. Olberg var själv med i Rumänien och motiverar medicineringen med svåra väderförhållanden på plats i Rumänien.

– Jag tänker att vi inte medicinerar friska. Om vi använder mediciner så är det för att de blivit sjuka. De har fått ett symptom som de uppsöker mig för. Det är symptomen vi behandlar, säger Olberg.

Junioråkarna på plats i Rumänien hade inte använt nebulisator innan JVM och Olberg erkänner att det rådde diskussioner inför mästerskapen om huruvida man skulle ta med sig nebulisator till Rumänien.

– Vi var osäkra eftersom det var idrottare som inte använt en sådan apparat tidigare. När väderförhållanden var som de var, och reaktionerna på det,  så var vi glada att vi hade den här möjligheten.

Svensk kritik

Svenske landslagsläkaren Per Andersson är inte lika glad över det hela. Han säger till NRK att svenska landslaget har en helt annan policy.

– Vi tycker inte det hör hemma hos elitidrottare. Det är en metod som vi anser man ska använda för akut behandling av luftvägsproblem. De som har diagnosen astma får naturligtvis den medicin de behöver. Utöver det använder vi ingen astmamedicin på våra juniorer, säger Andersson till NRK.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer