JVM-guld till supertalangen Frida Karlsson: ”Jag var revanschsugen”

Uppdaterad
Publicerad

Det går bra för de svenska juniorerna under JVM i Lahtis.

Frida Karlsson följde upp Moa Lundgrens U23-sprintguld i går med att vinna 5 km fristil i dag.

– Jag var väldigt laddad och revanschsugen efter söndagens lopp, säger Frida Karlsson till arrangören efter loppet.

Svenska stjärnskottet Frida Karlsson var sist ut, men åkte in på första plats i tisdagens skidtävlingar i junior-VM i finska Lahtis. På 5 kilometer fristil var 19-åringen klart snabbast i spåren när hon tog guld med tiden 12.50 – elva sekunder snabbare än tvåan Helene Marie Fossesholm från Norge och nästan 20 sekunder före trean Anita Korva från Finland.

– Konkurrensen var tuff, men det var väldigt roligt att åka skidor idag, säger Karlsson.

Näst bästa svenska var Tilde Bångman, på sjunde plats. Förra året tog Frida Karlsson ett guld och två brons i JVM.

Frida Karlsson var inte alls nöjd med sin femteplats i helgens sprint. Men 19-åringens fokus har hela tiden varit 5 km-loppet, så det var med revansch i blicken hon gick ut som sista tjej i tisdagens fristilslopp.

Redan efter 1,1 km hade Karlsson tagit ledningen med tio sekunder, och efter 4,1 km ledde hon med hela 19 sekunder. Hon tappade en del mot slutet och var helt utpumpad i mål, där hon föll ihop i armarna på en svensk ledare.

Slog till i premiären – endast Kalla snabbare

Redan i säsongspremiären i Bruksvallarna visade Frida Karlsson att hon vill vara med de stora. Hon kom tvåa, bara slagen av Charlotte Kalla och redan då diskuterades det om hon skulle få chans i stora VM i Seefeld.

Men eftersom skidlandslaget har en generell idé om att juniorer främst ska satsa på junior-VM dog den frågan i höstas. Men den lär väckas till liv efter junior-VM.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.