Visa alla (5)

Björgen tog sjunde segern i Holmenkollen

Publicerad

Efter att ha legat i topp hela loppet blev det en snöplig fjärdeplats på tremilen för Charlotte Kalla i första tävlingen efter OS. Marit Björgen gjorde en jätteupphämtning och segrade för sjunde gången i Holmenkollen. – Det är speciellt att vinna i ”Kollen”, säger Björgen till SVt Sport.

Marit Björgen har blivit historisk flera gånger om. Redan tidigare är hon den skidåkare som vunnit flest gånger i Holmenkollen. Nu är hon också den som vunnit flest tremilar.

Björgen såg ett tag ut att vara borta från toppstriden men efter första skidbytet, där hon tog chansen till bättre glid, startade hon jakten tillsammans med Astrid Jacobsen.

– Jag trodde jag kämpade om en fjärdeplats länge. Men jag tror att i dag var det smart att byta skidor, säger Björgen till SVT Sport.

”Är väl det största efter OS och VM”

Från att ha varit dryga halvminuten efter Charlotte Kalla, Jessica Diggins och Ragnhild Haga i täten, skilde endast sex sekunder med 3,5 kilometer kvar.

Vid sista mellantiden var det Björgen som låg i täten, jagad av Kalla. Men norskan fick en lucka inför upploppet och hon var ostoppbar när hon satte in den högre växeln och gick i mål 3,6 sekunder före tvåan Diggins.

– Jag hade inte trott det själv. Det är speciellt att vinna i ”Kollen”. Jag bor ju här och tränar mycket här. Och det är väl det största efter OS och VM, säger Björgen.

Kalla förlorade spurtstriden om tredjeplatsen mot Haga.

Missade pallen med en tiondel

Den fyrfaldiga OS-medaljören Kalla var i fin form. Hon kontrollerade loppet i täten tillsammans med Jessica Diggins. Ragnhild Haga kämpade hårt för att hänga med i täten som valde att gå på samma skidor genom hela loppet.

– Jag hade väldigt bra skidor i dag det var tacksamt att känna hur bra det surfade på utför. Jag åkte billigt och försökte ha is i magen, säger Kalla till SVT Sport.

Kalla hade bra glid men det räckte inte mot Björgens nya skidor. Och på upploppet fick hon även se sig slagen av Diggins och Haga och missade pallen med en snöplig tiondel.

– Det är så surt att komma fyra. Jag gillar inte det. Surt. Jag vill tävla igen och vi får göra det redan på fredag, säger hon.

Ebba Andersson slutade tia, tätt följd av Ida Ingemarsdotter på elfte plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer