Kalla: ”Johaug är en stor inspirationskälla”

Publicerad
Om mindre än en månad ställs Charlotte Kalla mot Therese Johaug i världscupen för första gången på två år.
En duell svenskan ser fram emot väldigt mycket.
– Hon är en stor inspirationskälla och en otroligt duktig skidåkare med hög kapacitet, säger Kalla till SVT Sport.

Charlotte Kalla och skidlandslaget mötte i dag media på en upptaktsträff i Stockholm efter att ha spenderat den senaste tiden på snö i Bruksvallarna.

Det var en strålande glad storstjärna som bland annat pratade om hur rolig den första tiden varit i landslaget sedan hon i våras bestämde sig för att göra comeback efter att ha spenderat de två senaste åren i egen regi.

– Det har varit ett jättekul lägerår. Vi var 14 damer och 14 herrar på första lägret i Sognefjell, det var häftigt, säger hon.

”Stor inspirationskälla”

Om två veckor drar den nationella premiären igång i Bruksvallarna och 24-25 november går världscuppremiären av stapeln i finska Ruka. Då kommer Charlotte Kalla för första gången på över två år att ställas mot Therese Johaug igen. Norskan har nu avtjänat sin dopningsavstängning.

– Jag tycker det är jätteroligt att Therese är med oss i tävlingssammanhang igen. Hon är en stor inspirationskälla och en otroligt duktig skidåkare med hög kapacitet. Det gör att vi andra verkligen behöver vara på tårna och göra förberedelserna så bra som möjligt för att förhoppningsvis vara med och utmana henne, berättar Kalla och fortsätter.

– Jag mötte henne i början på augusti, Lysebotn opp på rullskidor. Hon var väldigt, väldigt starkt då. Nu är ju det bara Tour de Ski som har en banprofil i klass med det, men det visar vilken kapacitet hon har.

”Har de kommit närmare”?

SVT Sports expert Jacob Hård menar att Therese Johaug i mångt och mycket kommer definiera den kommande säsongen.

– Den allt överskuggande frågan nu handlar om hur bra Therese Johaug är. Svaret på den frågan är också det som kommer prägla säsongen väldigt mycket. Är hon lika bra som för två år sedan, då hon totalt dominerade, i så fall är frågan har det hänt något med de andra på två år? Har Charlotte Kalla, Krista Pärmakoski eller Jessica Diggins kommit närmare? Det blir i så fall den stora frågan. Mycket talar för att Johaug är precis lika bra som för två år sedan, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer