Petter Northug får hålla igen på godis och läsk. Foto: Bildbyrån

Gottegrisen Northug fick bakläxa av landslaget

Publicerad

När legendaren Petter Northug återvände till landslaget fick han bakslag för sin kost med för mycket läsk och godis och sattes på en diet.

– Det har blivit nya vanor för Petter, något han själv önskade också, säger landslagstränaren Arild Monsen till Verdens Gang.

Under höghöjdslägret i Italien förra veckan kunde inte Northug ställa upp för pressen eftersom han åkte på en magsjuka  och skickades till de ryska åkarnas hotell, vilket väckte ramaskri. Med sedvanlig humor meddelade Northug att magsjukan hade varit en ”idealisk fastekur”.

Det har inte införts något strikt förbud men Northug, som är naturligt tung med en normalvikt på runt 83 kilo, har viktpendlat och kunnat nå en bit över 90 kilo under viloperioder med mycket godis, kakor, läsk och skräpmat.

– Det är inte tvärstopp, om man tar det snabbt i samband med träning är det okej men det får inte glufsas i stora mängder på kvällen, det är det inte tal om. Men vi kan stanna och ta en hamburgare och en läsk på en resa, men inte varje dag, förklarar Monsen och förtydligar att toppidrotten ställer högre krav än vad som gäller vid normal kosthållning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer