Mentala träningen bakom Kalla-succén: ”Superspännande men också läskigt”

Uppdaterad
Publicerad

Efter en drömöppning på OS-säsongen leder Charlotte Kalla nu den totala världscupen. En stor del av framgångarna handlar om mental styrka – för Kalla har samarbetet med hennes mentala coach betytt mycket.

– Alla borde få ha en mental rådgivare. Det är superspännande men också väldigt läskigt periodvis, säger Kalla till SVT Sport.

Succéstarten på OS-säsongen har gett Charlotte Kalla den gula ledarvästen – och ett mentalt lugn.

– Det betyder ju att jag kan packa ned väldigt mycket självförtroende i ryggsäcken men också att jag hittar ett lugn. Det är väldigt lite jag tänker tillbaka på tävlingarna – jag har väldigt lätt att koppla av, berättar Kalla.

Vinterstudion

”Superspännande men också väldigt läskigt”

En nyckel till lugnet är Kallas mentala rådgivare Thomas Nilsson. Sedan VM i Val di Fiemme har de haft ett nära samarbete.

– Alla borde få ha en mental rådgivare. Det är superspännande men också väldigt läskigt periodvis. När du väl har börjat så kommer det ske förändringar, men det är ju så mycket viktiga saker jag upptäcker hos mig själv hela tiden. Jag är jätteglad att jag kan ta med mig de erfarenheterna och reflektera på ett annat sätt än vad jag kunde då.

”Brukar få ett SMS när jag gått i mål”

Det är framför allt efter loppen som 30-åringen tar hjälp av sin coach. Duon analyserar tre faktorer: prestation, känsla och resultat.

– Jag brukar få ett SMS av honom när jag gått i mål där det bara står ”berätta”. Det är den sparken i baken jag behöver för att kunna göra bokslut och tänka efter. Utifrån de tre rubrikerna summerar jag loppet. Då finns det ofta viktiga saker att ta med sig vidare.

Så sänds Vinterstudion i helgen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vinterstudion

Mer i ämnet