Bildbyrån

Kalla: ”Skulle inte ta medicin om jag inte behövde”

Uppdaterad
Publicerad

För två veckor sedan avslöjandes det att friska norska skidåkare använder astmamedicin. Nu kommenterar Charlotte Kalla saken. ”Jag skulle inte använda medicin jag inte behöver”, säger hon till SVT.

Det var den 2 september som det blev känt att norska skidförbundet gett friska utövare astmamedicin den senaste 25 åren.

Sedan avslöjandet har stjärnor som Therese Johaug och Finn-Hågen Krogh trätt fram och berättat att de använt astmamedicin, trots att de inte har astma.

Astmamedicin inom idrottsvärlden

Men Sveriges största skidstjärna Charlotte Kalla säger själv att hon inte skulle ta medicin som hon inte behövde.

– Nej, inte om jag inte behövde. Men om det skulle krävas för att jag skulle kunna tävla på lika villkor, då är det ju en självklarhet, säger hon till SVT.

Kalla tycker att dagens riktlinjer kring astmamedicin är oklara, och hoppas på förändring.

– Det ska inte behövas tolkningar, utan det ska vara klart och tydligt vad som gäller, säger hon.

Tvingats till rehab

Charlotte Kalla har satsat hårt under sin första säsong med egen satsning utanför landslaget.

Så hårt att hon i slutet av juli drog på sig en överbelastningsskada i ett revben i bröstryggen. Hon har kunnat köra med alternativträning, mer ben än överkropp kort uttryckt.

– Jag kan fortfarande inte göra alla moment, men snart så. Det har blivit mer löpning och cykel och mindre av rullskidor den här perioden, säger Kalla.

Avstår sprint i VM

Under tävlingssäsongen kommer Kalla att välja bort allt som inte har betydelse för VM i Lahtis i februari, som Tour de Ski. Och hon avslöjar att hon redan beslutat sig för att avstå sprint i VM, trots att den individuella sprinten går i fristil som passar henne.

– I stället för att ta risken som det ändå innebar att tävla fullt med en dryg månad kvar till VM, så väljer jag att stå över touren och får en bra träningsperiod i stället, säger hon.

– Och det blir sprinttävlingar som jag kommer att skala bort i världscupen. Sprint är inget jag kommer att köra i VM.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Astmamedicin inom idrottsvärlden

Mer i ämnet