Charlotte Kalla ska tävla i den nya skidtouren. Foto: Bildbyrån

Längdåkarna ska sprinta uppför i Åre

Uppdaterad
Publicerad

Den nya skidtouren mellan Östersund och Trondheim blir ett kraftprov.

En av etapperna är en sprint uppför alpina backen i Åre.

– Det blir klättring och mjölksyra som gäller, säger Anders Södergren.

Kommande säsong körs inget VM. Då blir höjdpunkten den nya skidtouren mellan Östersund och Trondheim som arrangeras i februari.

Upplägget påminner om Tour de Ski, men den avslutande klättringen i mördarbacken i Val di Fiemme får sin motsvarighet redan i början av tävlingen.

Tredje tävlingsdagen blir det sprint i Åre, men på ett ovanligt sätt. Varje heat får en tuff avslutning uppför skidbacken där utförsåkarna brukar åka nerför.

Hållbarhet

– Det blir en annorlunda sprint. Det kan jag lova. Det blir klättring och mjölksyra som gäller, säger den tidigare elitåkaren Anders Södergren, en av ambassadörerna för touren.

Det är ännu inte bestämt hur långt sprintåkarna får åka i alpina backen, men det kommer att bli en knallhård avslutning.

Tävlingen knyter ihop Norge och Sverige och tonvikten ligger på hållbarhet och miljötänk. Därför måste åkarna åka tåg mellan etapperna.

”Som ett mästerskap”

Touren, som avgörs för första gången, inleds i Östersund. Efter sprinten i Åre kommer åkarna att köra en masstart mellan Storlien på den svenska sidan gränsen och Meråker i Norge. Sträckan på 38 kilometer är längre än vad elitåkarna i världscupen brukar köra.

Avslutningen sker i Trondheim med sprint och därefter en lång jaktstart på 15 kilometer respektive 30 kilometer för damer och herrar.

De svenska åkarna ser fram emot den nya tävlingsformen.

– Ski Tour 2020 tror jag kommer att kännas som ett mästerskap och bli en publikfest eftersom det är ett så stort skidintresse i det området, har Charlotte Kalla tidigare sagt till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.