Dahlqvist sexa i kvalet: ”Tuff bana – blev stum”

Uppdaterad
Publicerad

Etta i Ruka och Lillehammar.

Maja Dahlqvist kliver in i sprinttävlingarna i Davos som storfavorit – i kvalet slutade hon sexa i de svåra förutsättningarna.

– Det är en tuff bana på hög höjd så jag blev stum, säger hon efter kvalet.

Maja Dahlqvist jagar sin tredje raka världscupseger i sprint efter att inlett säsongen närmast perfekt. I sprintkvalet i Davos, Schweiz, tog sig svenskan vidare till kvartsfinal i de tuffa förutsättningarna.

Hon gick ut som 59:a och åkte i mål på en sjätteplats. Men det tog ut sin rätt på svenska stjärnan som påverkades av både den höga höjden och banans utformning.

– Det är tufft. En tuff bana på höjd så jag blev stum, säger hon.

Vad är bästa taktiken i kvartsfinalen med tanke på de tuffa förutsättningarna?

– Jag hoppas det kommer kännas bättre och bättre när jag inte kört så tufft i veckan. Oavsett så blir det en fördel att ligga långt fram.

Johanna Hagström blev näst bästa svensk som sjua. Även hon vittnar om de svåra förutsättningarna.

– Det var tufft och tungt. Det känns som man kör jättelångsamt. Jag kände på uppvärmningen att så fort jag drog på blev jag stum, säger Hagström.

Lundgren missade kvartsfinal: ”Skitdåligt”

Däremot missade både Moa Lundgren och Moa Hansson topp 30 vilket innebär att de inte tar sig vidare till kvartsfinal.

– Trögt, segt och skitstumt. Det brann i benen redan vid första backen. Det här sög, det är skitdåligt gjort av mig men ingenting jag kan ändra på just nu, säger Moa Lundgren som gjorde sin första världscuptävling för säsongen.

Även norska stjärnan Maiken Caspersen Falla missade att ta sig vidare.

– Jag märker när jag åker att det är som att dra ett bildäcke fter sig. Det finns inget att öka och det stressar mig lite. Jag är lite besviken, säger Falla enligt NRK.

Sprintkval svenska damerna

Moa Hansson – inte vidare

Moa Lundgren – inte vidare

Emma Ribom – vidare (20)

Anna Dyvik – vidare (12)

Johanna Hagström – vidare (7)

Maja Dahlqvist – vidare (6)

*De 30 bästa gick vidare till kvartsfinal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.