Foto: SVT

Myhrer: ”Om vi inte gör något drastiskt kommer det bli svårt”

Uppdaterad
Publicerad

André Myhrer är medveten om att klimatförändringarna slår hårt mot den alpina sporten. Han vill vara med och ändra sin och hela alpina sportens klimatpåverkan.

– Om vi inte gör något drastiskt kommer det bli svårt att åka skidor i framtiden, säger André Myhrer till SVT Sport.

Flygresor har en stor påverkan på klimatförändringarna och för att de alpina åkarna och många andra ska ta sig till tävlingar och träningsläger så är flyget ett måste.

– Vi ser tydligt hur glaciärerna som vi kör på blir mindre och mindre, vi har svårare att hitta bra snö att åka på, säger André Myhrer.

När Myhrer var i Stelvio, Italien, i höstas pratade han med en av ägarna som beskrev hur glaciären hade krympt 15 meter på 15 år.

– Det är ett moment 22, vi måste flyga för att ta oss till tävlingar men flyger vi så kanske de inte blir några tävlingar framöver, säger André Myhrer.

Hur kan ni bidra ni då?

– Jag försöker åka tåg så mycket som möjligt, sen är det mycket i kosten vi kan ändra om, men det är svårt när man kommer ner i Europa och börjar begära att man inte ska äta kött.

– Förbundet håller på titta på om man kan skicka ned klimatsmarta recept ned till hotellen och på så sätt försöka minska vårat klimatavtryck, säger André Myhrer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.