• Viktigt meddelande:

    Det brinner i Husumfabriken i Örnsköldsviks kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Foto: TT Nyhetsbyrån

Norrmännen litar på Johaug

Uppdaterad
Publicerad

Majoriteten av det norska folket tror att skidstjärnan Therese Johaug har lite eller inget ansvar för det positiva dopningstestet, enligt en undersökning som den norska tidningen Verdens Gang har gjort.

Endast 14,4 procent tycker att hon helt bär ansvaret för vad som hänt, och lika många tror att hon har en stor del av ansvaret.

Mätningen, som gjorts av opinionsinstitutet In Fact på uppdrag av tidningen, visar att en av tre norrmän anser att händelsen har haft negativ inverkan på deras intresse för längdskidåkning. Nästan 60 procent tror att norsk längdskidåkning nu har ett sämre rykte än för ett år sedan.

På frågan om dopningsskandalen har påverkat förtroendet för Therese Johaug svarar 21 procent att det har ökat förtroende för henne, medan 11 procent anser att det är betydligt försämrat.

28-åringen hävdar att hon har fått i sig den anabola steroiden clostebol genom en kräm för solskadade läppar.

Clostebol är en anabol steroid, som varit förbjunden länge. Den är känd redan från DDR-tiden. Effekten kan för idrottaren bli att man bygger muskler snabbt.

Dopningsfall med clostebol
Basebollspelaren i Philadelphia, Freddy Galves, åkte fast för substansen 2012.
Den italienske cyklisten Stefano Agostini stängdes av 15 månader 2013.
I år stängdes basebollspelaren Dee Gordon av i 80 matcher och Melvin Novoa av i 56 matcher.
Inför OS i Rio blev den italienska volleybollspelaren Viktoria Orsi Toth avstängd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer