Johannes Hösflot Kläbo får vänta och se om hans poäng räcker för segern i sprintcupen. Foto: TT

Norge missförstod reglerna – trodde Kläbo hade vunnit sprintcupen

Uppdaterad
Publicerad

I går meddelades det att det norska skidförbundet stoppar de aktiva från att delta i världscupavslutningen i Nordamerika. Störst sportsliga konsekvenser riskerar Johannens Hösflot Kläbo att få. Han kan gå miste om segern i sprintcupen.

Det kommer som en kalldusch för det norska förbundet som redan trodde att Kläbo vunnit sprintcupen och övervägde om han skulle stanna hemma, oavsett coronaoron.

Missförståndet ligger i att den norska ledningen trodde att det bara var totalvinnaren i minitouren i Kanada och USA som skulle få 200 poäng extra för detta – men även den som vinner sprinttouren i minitouren får 200 extrapoäng.

Corona och idrott

– Sammanlagtpoängen gäller bägge cuperna. Det klargjorde vi i Oslo. Reglerna var inte hundraprocentigt spikade, det får jag erkänna, men intentionen i våra diskussioner i längdkommittén var att dela ut poäng i bägge cuperna, säger längdchefen på internationella skidförbundet, Fis, Pierre Mignerey, till NRK.

Norrmännen trodde att 150 poäng stod på spel medan det alltså nu, med de 200 extrapoängen, är 350 poäng i sprintcupen. Kläbo följs av de bägge landsmännen Erik Valnes och Pål Golberg och på fjärde plats återfinns förste ickenorrman i form av italienaren Federico Pellegrino som är 165 poäng efter.

Fyra åkare kan passera Kläbo

Pellegrino har som italienare problem att få visum till USA på grund av coronareglerna men bakom honom finns fransmannnen Lucas Chanavat och de båda ryssarna Alexander Bolsjunov och Gleb Retivykh som kan gå förbi Kläbo i toppen.

– Det kan ju få konsekvenser, jag kan inte säga något annat, säger den norska sprinttränaren Arild Monsen.

Kläbo såg fram emot att tävla men ställer sig bakom beslutet att stanna hemma.

– Det är oerhört tråkigt att inte kunna tävla i USA som äntligen finns med på världscupprogrammet. Jag hade hoppats säkra min sprintkula i Minneapolis, men det handlar om mycket viktigare saker. Sport och titlar är ganska obetydliga i detta sammanhang, säger Kläbo som stöttar det norska beslutet, taget på rekommendation av statliga Folkhälsoinstitutet.

– Jag tycker att det norska skidförbundet tagit ett modigt och klokt beslut. Jag önskar att Fis vore lika ansvarstagande, funderar Kläbo.

Så dödligt är coronaviruset jämfört med andra sjukdomar (10 mars 2020)

Sprintcupen efter 11 av 14 deltävlingar:

1. Johannes Hösflot Kläbo NOR     550 poäng

2. Erik Valnes            NOR     405

3. Pål Golberg            NOR     386

4. Federico Pellegrino    ITA     385

5. Lucas Chanavat         FRA     373

6. Alexander Bolshunov    RUS     330

7. Gleb Retivykh          RUS     325

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet