Heide Wang, Theres Johaug och Ingvild Flugstad Oestberg. Foto: Bildbyrån

Norska skidlandslaget uppmanas till ödmjukhet

Uppdaterad
Publicerad

Efter skandalerna kring norsk skidåkning – nu uppmanas landslaget att visa ödmjukhet mot konkurrenterna ”I vissa situationer bör vi tänka på om vi hellre ska ta ett steg tillbaka, än ett steg framåt”, säger Ulf Morten Aune, landslagskoordinator till VG.

Det norska skidlandslaget har varit på höghöjdsläger i Italien som förberedelse inför säsongspremiären i Finland om fem veckor.

Men efter astmaskandalerna och dopningsfallen med Therese Johaug och Martin Johnsrud Sundby har inte allt handlat om träning.

”Allt granskas extra”

Norska skidförbundet har uppmärksammat utövarna, ledarna och tränarna på hur viktigt det är att uppträda ödmjukt inför konkurrenterna. Betydligt mer än tidigare år, enligt Ulf Morten Aune.

– Det är en påminnelse till utövarna, tränarna, ja alla. Vi måste visa respekt och förståelse för att allt vi gör, och inte gör, kommer att granskas extra noga, säger han till VG. 

”Inte som King Kong”

– Vi har varit störst, och haft goda reslutat. Vi har inte sprungit runt som King Kong de senaste åren, men vi måste vara extra påpassliga nu. Det är vi alla överens om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer