Foto: TT Nyhetsbyrån/skärmdumpar från Dagbladet, VG och NRK

”Kalla är svenskarnas kelgris”

Uppdaterad
Publicerad

Charlotte Kalla knäckte Marit Björgen i dagens jaktstart 10 kilometer fristil i Ruka. Från norskt håll får hon beröm.
”I en av världens starkaste idrottsnationer med tradition av att delta i de flesta sporter förblir hon svenskarnas kelgris”, skriver Dagbladet.

Efter en magnifik uppvisning på sista varvet tog Charlotte Kalla hem dagens jaktstart 10 kilometer fristil, 9,7 sekunder före Marit Björgen, i världscupen i Ruka.

Heidi Weng tillhör den norska skara som är imponerad av svenskans insats.

– Det är lite kul för oss andra att se att det är möjligt att slå Björgen. Samtidigt visar Charlotte att hon är stark. Att hon startar säsongen så bra är lite skrämmande, säger Weng till VG.

”En varningsklocka”

Just VG skriver att ”Kalla parkerade Björgen” och att hon ”satte in ett ryck som Björgen inte lyckades svara på.”

I samma veva uttalar sig NRK:s expert Fredrik Aukland.

– Nu är det 1-0 till Kalla. Björgen hade rätt och slätt inte en chans. Kalla blir en hård nöt att knäcka i vinter. Det här är en varningsklocka för de norska tjejerna, säger han.

”Svenskarnas kelgris”

Dagbladet skriver: ”Charlotte Kalla och svensk idrott är samma sak. I en av världens starkaste idrottsnationer med tradition av att delta i de flesta sporter förblir Kalla, genom seger och nederlag, svenskarnas kelgris.”

Tidigare i dag, efter tävlingen, medgav Björgen att Kalla vann välförtjänt.

– Jag trodde jag hade mer kontroll på Charlotte än jag hade. Hon var mycket starkare än mig i dag, sa hon till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer