Northug: ”Johaug borde inte blivit straffad”

4 objekt

Norska stjärnan Martin Johnsrud Sundby kritiserade Therese Johaugs avstängning hårt.
Nu glider näste norska manliga toppåkare ut till försvar.
– Hon borde inte blivit straffad för detta, säger Petter Northug till kanalen TV2.

Avstängningen på 18 månader krossade Johaugs OS-dröm och lämnade henne själv i tårar. Sundby tyckte att straffet var orimligt för att hon inte hade googlat förpackningen. Nu får han och Johaug stöd av landsmannen Petter Northug.

– Jag tycker inte att det är en rättfärdig dom. Hon borde inte ha blivit straffad alls för detta. Det är mycket avundsjuka bland andra nationer. De gottar sig när en nation som vi kanske gjort något fel, säger han till kanalen.

Northug, som själv hamnat i strålkastarljuset av andra anledningar än skidåkningen efter hans rattfylla, är full av sympati för Johaug som fått sin stora dröm om OS-guldmedalj förstörd.

– Det kom som en chock. Jag tror att alla hade hoppats, med de längskidshjärtan som vi har, att Therese skulle få vara med under säsongen och inte minst i OS, som hon hade förberett sig för under lång tid samtidigt som hon varit avstängd, säger han.

Björgen i tårar: Avstängningen är djupt orättvis
Johaug i tårar: "Jag är helt knäckt"

Så arbetar vi på SVT Sport

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer.