Petter Northug och sprinttränare Arild Monsen. Foto: Bildbyrån

Tränarens plan för att inte överträna Northug

Publicerad

I veckan är Petter Northug tillbaka på hög höjd för första gången sedan förra året. Men den här gången blir det betydligt lugnare träning när han är tillbaka i landslaget.
– Om Petter ska göra fel hårdträning den här gången, så måste han smyga ut och göra det när jag sover, säger norska sprinttränaren Arild Monsen till NRK.

Inför de två tidigare säsongerna lämnade Northugs privata team positiva besked från höghöjdsträningen men båda gångerna kom smällen efteråt och säsongerna var förstörda.

Den här gången är han tillbaka i landslaget och sprinttränare Arild Monsen menar att det kommer bli Northugs lugnaste höghöjdsläger någonsin.

– Om Petter ska göra fel hårdträning den här gången, så måste han smyga ut och göra det när jag sover. Han var den första och ivrigaste till att ha en förnuftig och lugn plan då vi planerade detta. Han ska göra sin lugnaste höghöjdsträning, säger Monsen till NRK.

Kommer bevaka Northug

Förra säsongen kom Northug varken till världscupen eller till OS.

Nu väntar 19 dagar på hög höjd i Livigno för Northug tillsammans med resten av laget och han kommer följas noga så att han inte avviker från planen. 

– Vi ska vara väldigt noga. Han ska i vilket fall som helst inte gå utanför den planen som jag och grabbarna har lagt och som alla kör. När det gäller belastning och intensitet så kör alla samma upplägg. Vi har en dag-till-dag-plan och kontroll som inte ska frångås, säger Monsen.

Planen mot VM

Tillsammans har Monsen och Northug lagt en tydlig plan fram mot VM i Seefeld. Utöver samlingen i Val Senales väntar ytterligare ett höghöjdsläger i mitten av december i samband med världscuptävlingen i Davos.

Därefter väntar eventuellt ett sista innan VM i Seefeld beroende på Northugs reslutat under vintern. Om han kvalificerar sig kan han åka till Seiser Alm.

– Vi ska inte göra samma misstag igen, säger Monsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer