Foto: Bildbyrån

Klart: Northugs konflikt löst

Uppdaterad
Publicerad

Petter Northugs konflikt med det norska skidförbundet är löst. Parterna har skrivit på ett treårsavtal. – Jag är glad att vi kan släppa diskussionerna under de kommande åren, säger generalsekreterare Stein Opsal.

Avtalet är likartat det Northug hade förra säsongen och erbjöds under sommaren, men förlängs till tre år. Beslutet att skriva ett långt avtal med stjärnan var lätt för det norska skidförbundet då förbundet har långa avtal med många idrottare.

Under säsongen gäller samma villkor som för alla andra låkare i landslaget.

– Vi är glada över att Petter Northug nu har accepterat ett nytt avtal inom ramen för det norska skidförbundet har kunnat erbjuda honom. Han kommer köra hela säsongen, med samma rättigheter och skyldigheter som alla andra landslagsåkare, säger norska skidförbundets president Erik Røste.

Northug valde först att inte underteckna motsvarande avtal som förra säsongen och förbundet var tydlig med att de inte kommer ta nya initiativ i frågan. Men Northug begärde han ett möte med förbundet där han för första gången personligen deltog.

– Det har alltid varit avgörande för den norska skidförbundet att Northug har varit tvungen att acceptera samma grundläggande villkor som han gjorde förra säsongen. Vi har tagit hänsyn till Petter Northugs önskan om att få till ett långsiktigt avtal. Vi är glada att vi nu har ett treårigt avtal, fortsätter Røste.

Norska skidförbundet har varit angelägna om att säkra finansieringen för verksamheten och framtiden för norsk skidåkning.

– Det har under de senaste veckorna varit en process där alla villkor diskuterats ingående, inte minst på grund av att avtalet sträcker sig fram till slutet av OS-säsongen 2018. Jag har inte haft något förhandlingsmandat utanför gränserna, liknande Petter erbjöds tidigare i år. Avtalet har accepterats och jag är glad att vi kan släppa de här diskussionerna under de kommande åren, säger generalsekreterare Stein Opsal.

Öppnar för Bruksvallarna

Northug öppnar också för att komma till säsongsöppningen i Sverige. En vecka före den första världscuptävlingen i Kuusamo den 27 november går den svenska traditionella premiären i Bruksvallarna, där Northug inte brukar vara med. Men eftersom den inte krockar med den norska premiären i Beitostölen, som går en vecka tidigare i år, så finns chansen att norrmannen kommer till Sverige.

– Det kan vara aktuellt att gå en distans, men inte mer än en. Det handlar om att ta vara på överkskottet, säger Northug till Adresseavisen.

Tränaren Stig Rune Kveen skämtar dock om att tävlingarna krockar med en viktig fotbollsmatch. Rosenborg spelar norsk cupfinal.

– Såvida Petter inte ska spela cupfinalen så går han säkert en distans i Sverige, säger Kveen.

Northug behöver inte komma överens med förbundet för att tävla i Beitostölen och Bruksvallarna, och till den norska premiären är det klart att han kommer.

I Bruksvallarna 20 till 22 november går en herrdistans på 10 kilometer klassiskt, sedan 16 kilometer fritt och på söndagen en klassisk sprint.

Den svenske förbundskaptenen Rikard Grip välkomnar en eventuell start för Northug.

– Det blir trevligt. Det är alltid bra med internationellt motstånd. Vi vet ju inte hur vi står mot de andra nationerna, säger Grip.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.