Northugs sågning: ”Blekaste svenska laget någonsin”

Uppdaterad
Publicerad

Vissa saker förändras aldrig. Som att Petter Northug inte missar en chans att skicka en känga till Sverige.

– Det är det blekaste laget någonsin, säger han till NRK apropå herrtruppen till helgens premiär i Bruksvallarna.

Svenska herrar som Johan Olsson, Marcus Hellner och Emil Jönsson har tackat för sig i längdspåren de senaste åren.

De åkare som finns med i säsongens herrtrupp är Jens Burman, Calle Halfvarsson, Daniel Rickardsson, Teodor Peterson, Oskar Svensson, Viktor Thorn och Karl-Johan Westberg.

En trupp som Petter Northug, när NRK visar den för honom, inte ger mycket för.

– Det är ju som en dålig Gott & Blandat-påse. Det finns ingenting som är gott men du äter det om du måste. Det är nog det blekaste svenska laget någonsin. Det är synd att det är så dålig ställt, men nu får vi se efterdyningarna av katastroferna som har skett i mästerskapen, säger han till NRK.

Grip tar lätt på kritiken

På frågan från NRK om Northug ger de svenska herrarna någon medaljchans i VM svarar han:

– Nej, dessvärre inte. De har ingen vinnare i laget längre. Det är synd. Du hade ju Johan Olsson som kunde göra stora saker. Han är borta. Södergren (Anders) är borta. Det är många. Det är ett skifte, med en del dåliga, unga åkare.

Sveriges förbundskapten Rikard Grip skrattar när han hör Northugs utspel, och påpekar att det är ”kul att Northug fortfarande tänker på dem”.

”Vi måste ha tålamod”

Samtidigt erkänner Grip att generationsskiftet är utmanande.

– Vi måste ha tålamod och låta yngre åkare få testa sig, få etablera sig i den yttersta eliten. Och så måste den nya organisationen och tränarna få jobba metodiskt över tid, så får vi förhoppningsvis se positiva effekter av det längre fram, säger han till NRK.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.