SVT Sports längdexpert Johanna Ojala krönikerar inför längdpremiären i Bruksvallarna. Foto: Bildbyrån

KRÖNIKA: Bruksvallarna – viktigt för några, men inte för alla!

Uppdaterad
Publicerad

I vanlig ordning vankas det säsongspremiär i mitten av november. Bruksvallarna står i år värd för slaget om placeringar och prestationer. För just detta med placeringar och prestationer är ju viktigt om en ska bli uttagen till stundande världscuptävlingar i Finland. Det går faktiskt inte att komma undan. Men är det viktigt för alla?

Så klart har det att göra med tidigare meriter och bakgrund. Det är ju inte så svårt att förstå att åkare med namn som klingar Calle och Kalla har mycket goda förutsättningar att slå sig in på världscuplaget. De behöver inte formtoppa sig nämnvärt varken mentalt eller fysiskt för att bedyra sin kapacitet.

6+6 platser står på spel. 1+1 är vikta åt dem. De åkare som är mer av ”up and coming”-karaktär, de som huserar på landslagen under a-laget eller kanske inte på något lag alls, de har däremot lite mer att bevisa. Har sommarens träning gjort att du tar steget i år? Har styrke- och teknikträningen gett det resultat du önskar? Står du pall för den mentala press det innebär att leverera denna helg?

Frågorna är många, och så klart ställer sig även Calle och Kalla dem, men för dem handlar det mest om att sätta sina nya tekniker, strategier och rutiner i verket.

Viljan kan sätta käppar i hjulet

De som däremot kämpar för en plats i det första världscuplaget, eller laget till kommande helger, har dock mer press att hantera. Kanske framför allt från sig själva.

Viljan att få bevisa för sig själv, men så klart också för förbundskaptenen. Och den viljan kan även sätta käppar i hjulet. Har du mentala strategier för hur du ska hantera press och stress i olika situationer är du väl förberedd. Då kommer du förmodligen vara mer avslappnad. Det ger i sin tur mer energi över till en fysisk maxprestation. Win win, liksom.

Det är många saker som ska stämma denna premiärhelg! Inte bara utrustningen och den fysiska kroppen, utan även den mentala knoppen. Så när ni ser Sveriges samlade längdskidklientel stå på startlinjen i Bruksvallarna, med Blommans och Hårds röster ekandes i tv-rutan, betänk då denna komplexa inre och yttre fajt dessa åkare strider.

Våndas och svettas lite tillsamman med dem!

Och inte minst, heja på dem!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.