Ryske laboratoriechefens nya vittnesmål

Publicerad

Rysslands skidskyttepresident Alexandr Kravtsov är en av huvudpersonerna i nationens systematiska och statsstödda dopning. Det uppger ryske visselblåsaren Grigorij Rodtjenkov till NRK.

Visselblåsaren Rodtjenkov, tidigare chef för dopningslaboratoriet i Moskva, kommer med nya uttalanden kring den ryska dopningshärvan.

Bland annat berättar han om att han själv var direkt inblandad i ett ”specialprojekt” med den från OS livstidsavstängde Alexander Legkov.

– Den 23 februari 2014 bytte jag ut Legkovs urinprov. Jag minns det, eftersom det var kvällen för OS-avslutningsceremonin, skriver Rodtjenkov i ett vittnesmål som bland annat NRK och DN tagit del av.

Rodtjenkov jagas av ryska myndigheter och har flytt till USA.

På spelens sista dag tog Legkov OS-guld i femmilen.

– När Legkov vann guld i Sotji och avslutade starkt hade jag delvis bidragit till den framgången genom min ”Duchess cocktail”, som Legkov använde som en del av dopningsprogrammet, skriver Rodtjenkov.

”Pratade om användningen av prestationshöjande”

Rodtjenkov hävdar nu att skidskyttepresidenten Kravtsov, som innan han tillträdde sitt jobb var ledare för den ryska OS-truppen i Sotji, är högst medveten om den statsstödda dopningen.

– Ibland pratade jag med Aleksandr Kravtsov om användningen av prestationshöjande medel i allmänhet, och Sotji-planen (OS 2014) i synnerhet, säger han i ett mail till NRK.

– Det var faktiskt hans chaufför som körde ”magikerna” till Moskva-laboratoriet, fortsätter han och syftar på de personer som manipulerade urinproverna.

Besked i morgon

Ryssarna förnekar den påstådda statsstödda dopningen och hävdar att bevisbördan inte är tillräcklig.

I morgon väntas besked komma från internationella olympiska kommittén IOK om Rysslands vara eller icke vara i OS.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer