Så fick Åre skidgymnasium bort den osunda kulturen

Uppdaterad
Publicerad

Riksidrottsgymnasiet för vattenskidor och wakeboard i Fagersta stängde efter larm om missförhållanden. Åre skidgymnasium hade liknande problem under 2010-talet men har jobbat för att få bort den osunda kultur som rådde tidigare.

– Jag ska inte säga att det var ett uppvaknande, för vi hade haft problem med nollning och sådant tidigare, men de ledde ändå till att vi fick ta krafttag, säger Tova Hultqvist Kott, rektor på Åre skidgymnasium.

SVT Sports gransking av Riksidrottsgymnasiet för vattenskidor och wakeboard i Fagersta visade på missförhållanden som pågått i närmare 20 år. Elever vittnade om bland annat mobbning, vikthets och sexuella trakasserier.

– Det var obehagligt att se dokumentären, att se hur de kan spåra ur, säger Tova Hultqvist Kott rektor på Åre skidgymnasium.

SVT Sport granskar

Två elever dömdes

Åre skidgymnasium är också ett RIG som har alpint, längd, skicross och puckelpist som inrikningar. Även här hade de under många år stora problem med kränkande behandling och sexism. Bland annat har elever tvingats äta kattmat som nollning. 2015 dömdes två elever i Östersunds tingsrätt för sexuellt tvång gentemot en annan elev.

– Jag ska inte säga att det var ett uppvaknande för vi hade haft problem med nollning och sådant tidigare, men det ledde ändå till att vi fick ta krafttag, säger Tova Hultqvist Kott.

Jobbat bort machokulturen

Under många år jobbade skolan intensivt med värdegrundsarbete och jämställdhet. Dessutom lämnade de över ansvaret för det elevboende som finns för de som går första året på gymnasiet till en lokal förening. Övriga elever skaffar egna lägenheter.

– Gränsen mellan skola och fritid blev så oskarp, för det är ju faktiskt så att fritid inte är skolans uppdrag utan det är vårdnadshavarnas. Därmed vill jag absolut inte svära mig fri från ansvaret för att händer det saker på fritiden så lander de in i skolan, säger Tova Hultqvist Kott.

Skolan har återkommande möten med föreningen som driver elevboendet och överlag tycker Tova Hultqvist Kott att man kommit till rätta med de problem som fanns tidigare och att den osunda kulturen som fanns tidigare har försvunnit.

Vi får inte tappa det här arbetet nu och slå oss till ro, det kommer nya elever hela tiden och det kommer ni personal så vi behöver ju fortsätta, Tova Hultqvist Kott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Sport granskar

Mer i ämnet