Foto: SVT/TT Nyhetsbyrå

Ojala: ”Något var galet”

Uppdaterad
Publicerad

Charlotte Kalla ställer in tävlingarna i helgen i Lillehammer. Helt rätt, tycker SVT Sports expert Johanna Ojala. ”Det är ett smart val”, säger hon till SVT Sport.

Nu står det helt klart att det inte blir någon världscup för svenskan i Norge. Beskedet kom efter genomklappningen i Ruka. Efteråt berättade skidstjärnan att det var som att trampa i sirap.

– Det är ett smart val så som det såg ut. Något var galet. Kanske var hon påverkad av febern hon hade i Bruksvallarna. Alla reagerar ju olika beroende på vad man har haft i kroppen, säger Johanna Ojala.

Vad säger du om att detta sker precis i början av världscupsäsongen?

– Om målet är att hon ska vara bäst på VM så är det det enda rätta att inte stressa nu. Det är bättre att det sker nu än veckorna innan mästerskapet. Hon kommer se till att hon hinner få tillräckligt med tävlingar innan dess.

Hur dramatiskt är det här?

– Kallas lopp blev ganska dramatiskt i och med placeringen och tidsdifferensen. Men det behöver inte vara så dramatiskt heller, hon hade feber förra helgen men är det det något annat är det mer kritiskt.

– Just nu är jag är inte jättebekymrad. Tänker att hennes sjukdom från förra helgen påverkar. Men om problemen fortsätter kommer jag bli mer bekymrad, fortsätter Ojala.

Landslagsläkaren förtegen

Skidlandslagets läkare Per ”Pliggen” Andersson ska genomföra en medicinsk undersökning av Charlotte Kallas hälsotillstånd. Undersökningen ska inledas under tisdagen och fortlöpa till onsdag eftermiddag eller kväll. Vad som ska ingå i undersökningen vill ”Pliggen” inte svara på.

– Jag vill inte gå in på några detaljer. Vi har en plan på hur vi ska hantera det men vi vill inte gå ut med vad vi exakt ska göra.

– Det var naturligtvis en kraftfull reaktion som Kalla fick och den måste vi ta på allvar och utreda om det finns medicinska förklaringar, fortsätter Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.