Patrik Jemteborn hoppas att det blir världscuptävlingar i Östersund trots allt. Foto: Bildbyrån

Östersund hoppas få arrangera tävlingar i vår istället

Uppdaterad
Publicerad

Igår kom beskedet om att det inte blir någon världscuptävling i skidskytte i Östersund i december. Men det internationella förbundet (IBU) har sagt åt jämtarna att vara redo att hoppa in senare.

– Det vore fantastiskt att ta revansch istället, säger Patrik Jemteborn, som är chef för världscupen i Östersund, till SVT Sport.

Istället för att hålla världscupsäsongens fyra första tävlingar på fyra olika orter kommer de fyra tävlingarna endast att hållas i finländska Kontiolahti och österrikiska Hochfilzen.

Östersund fick stryka på foten då man från Sveriges sida inte har kunnat leverera en plan för hur alla åkare ska kunna resa in och ut ur landet.

Därför riktar Patrik Jemteborn kritik mot regeringen.

– Man blir både frustrerad och väldigt besviken. Vi har inte ens fått ett nej eller ett ja. Vi har regionen med oss som skulle ha genomfört covid-tester på alla 600 funktionärer, så vi har verkligen bullat upp med ett bra arrangemang. Men då det fälls krokben så var det ingen mening med allt arbete som vi har lagt ner, säger han.

Hoppas gå plus minus noll

På grund av det sena beskedet har IBU garanterat kompensationspengar till arrangören.

– Hur stor eller hur liten den är vet varken de eller vi, men förhoppningsvis blir det 0-0 i siffrorna. Vi ska sätta oss ner och tillsammans gå igenom det här, säger han och fortsätter:

– Vi har medvetet försökt bromsa så mycket som möligt. Vi har inte börjat rulla köttbullarna än, så att säga, vilket vi normalt sett skulle ha gjort. Nu blir det att försöka täcka de hål i budgeten som uppstår.

”Vore fantastiskt att ta revansch”

Trots att det inte blir några tävlingar i december så har man inte gett upp hoppet helt om skidskyttevärldscup i Östersund i vinter. Från IBU:s sida ser man gärna att Östersund finns tillgängligt för att hoppa in som arrangör om någon annan inte kan.

– Det jag misstänker att de funderar kring är tävlingarna efter VM. Då har vi Peking och sedan Oslo, och den rapportering vi får därifrån med smitta sitter de nog och funderar på. Det är klart att vi vill hjälpa till och det vore ju fantastiskt om vi fick möjlighet att ta revansch där såklart, säger Jemteborn.

Peking-tävlingarna är planerade till februari 2021 och Oslo ska vara världscupavslutning i mitten av mars.

SVT Sport har sökt inrikesminister Mikael Damberg för svar på kritiken mot regeringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.