Foto: Bildbyrån/TT

Östersund hoppas på världscuptävling: ”Har förutsättningarna”

Uppdaterad
Publicerad

Inga tävlingar tillåts i Norge.

Det öppnar för världscupavslutning för skidskyttarna i Östersund.

– Det hade varit fantastiskt roligt och vi har förutsättningarna som behövs, säger Rikard Grip.

I går hade den norska regeringen ett möte där det bestämdes att samtliga tävlingar i mars 2021 ska ställas in. Därmed blir det inga skidskyttetävlingar i Holmenkollen 18-21 mars.

Det svenska skidskytteförbundet ser gärna att tävlingarna flyttas till Östersund.

– Vi har varit redo ända sen vi tappade tävlingarna i höstas om möjligheten skulle komma. Arbetet har intensifierats senaste dagarna om det skulle bli aktuellt. Det hade varit fantastiskt roligt om den möjligheten skulle komma, säger Rikard Grip, generalsekreterare i förbundet, till SVT Sport.

Behöver godkännande från regeringen

För det internationella skidskytteförbundet, IBU, är det viktigt att de länder som vill arrangera har skriftliga underlag från regeringen, för att inte hamna i samma läge igen.

– Vi är tvungna att ha löften på den nivån. Det här är alldeles för stora och viktiga beslut för att bara gå på att någon säger att de vill arrangera. Det är många som vill – men många som inte kan, säger IBU:s ordförande Olle Dahlin.

Enligt Rikard Grip har Sverige fått grönt ljus.

– I dagsläget har vi de förutsättningar som behövs för att kunna genomföra ett evenemang i Östersund, absolut. Vi har fört dialog med berörda parter, och det är med myndigheter, och vi har de möjligheterna utifrån det helt enkelt.

Hur stor risk är det att förutsättningarna ändras?

– Det ska man vara extremt ödmjuk inför, under den samhällssituation vi är i. Vi ser som sagt positivt på läget just nu och skulle frågan komma är vi redo, säger Grip.

”Utvärderar flera alternativ”

I nuläget är det tillåtet för yrkesprofessionella idrottsutövare att resa in i Sverige för att tävla. Det som krävs är ett negativt covid-19-test, som gjorts inom de senaste 48 timmarna.

Det svenska förbundet har en löpande dialog med IBU, men har inte fått någon officiell förfrågan. Olle Dahlin bekräftar att de vill presentera en ny arrangör under pågående VM.

Är Östersund ett alternativ?

– Vi utvärderar flera alternativ i nuläget. Så jag vill inte alls spekulera i vad det finns för alternativ, och vad som är mest aktuellt, säger Dahlin.

MER SKIDSKYTTE: Se när Ponsiluoma tar VM-guld

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.