Parallellt blågult trumfkort

Uppdaterad
Publicerad

Sverige rosar inte de alpina branterna, utom på ett område: parallellt.

– Det finns en svensk tradition av att åka parallellslalom, förklarar SVT Sports expert Tobias Hellman.

André Myhrers seger i parallellslalom i Holmenkollen sätter fingret på det som både är ett svenskt alpint problem och en möjlighet inför OS i Pyeongchang.

SVT Sport har sammanställt statistik från 2016 och 2017, som visar följande ”pallprocent” för Sverige, alltså den andel av tävlingarna där en svensk är bland de tre bästa:

Vinterstudion

Super-G: 0 procent. Kombination: 0 procent. Störtlopp: 2,7 procent. Storslalom: 5,5 procent. Slalom: 33,3 procent. Samt ”parallellgrenarna” lag, city event och parallellslalom: 87,5 procent.

– Från låg ålder har det varit tradition att avsluta med parallelltävlingar, så de flesta har haft med sig det, och så kom det in ganska tidigt på SM också, säger Tobias Hellman.

Och vad innebär detta inför lagtävlingen i OS?

– Jag tycker man kan se en stark upphämtning från andra nationer, dessutom är Sverige lite svagare på damsidan. Så medalj är möjligt, men guldet tror jag är nästan otänkbart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vinterstudion

Mer i ämnet