Legendariske vallaren Perry Olsson. Arkivbild. Foto: Bildbyrån

Sverige värvar ”supervallaren” Perry Olsson från Norge

Uppdaterad
Publicerad

Legendariske vallaren Perry Olssons kontrakt med det norska skidförbundet har precis löpt ut.

Nu är han klar för Sverige.

– Det känns omtumlande. Det har varit ett svårt beslut, säger han till SVT Sport.

Perry Olsson, 64, lämnade Sverige för det norska landslaget 2003, där han vallat åt bland andra Marit Björgen och Petter Northug.

Den sista april gick hans kontrakt ut och nu är helt klar för en återkomst till det svenska landslaget.

Kontraktet sträcker sig över ett år med möjlighet till förlängning ett år till. Han nobbar därmed ett erbjudande om förlängning med Norge.

– Det känns skönt att det är klart. Det har varit ett svårt beslut att ta och efter 17 år i Norge känns det lite vemodigt, säger Perry Olsson till SVT Sport.

Tillträder den här månaden

Perry Olsson tillträder sitt jobb redan den här månaden.

På frågan vad som blev avgörande för beslutet svarar han:

– Framför allt att om det nu blir tävlingar på nationell nivå så har jag närmare till det. Och jag kan stötta mina söner som håller på och tävlar.

Vad hoppas du kunna bidra med?

– Många saker. Jag har en väldigt bred kunskap om vallning, men min styrka är min förmåga att välja rätt skidpar till tävling.

”Sett att de haft problem”

Värvningen av Perry Olsson förstärker ett svenskt vallateam som den gångna säsongen stundtals blivit kritiserat.

– Det är inget jag kan ha någon åsikt om egentligen, men man har ju sett att de haft problem några gånger. Och om man som åkare inte är nöjd framför man ju det. Samtidigt är det väl inte alltid som det framställs i media, säger han.

Längdchefen Daniel Fåhraeus beskriver Perry Olsson som ”en drömvärvning”. Olsson har mer än 30 år i branschen och nu senast 17 år med det norska landslaget.

ARKIV: Vallachefen Anders Niemi: ”Det är frustrerande” (20 februari 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.