Northug är kaxig inför en eventuell VM-duell med Ustiugov. Foto: Bildbyrån

Northug vill ha VM-duell med Ustiugov: ”Det blir krig”

Uppdaterad
Publicerad

Efter en tung säsong har nu Petter Northug bestämt sig. Han kommer ställa upp i alla VM-lopp i Lahtis – och hoppas på en duell med Tour de Ski-vinnaren Sergej Ustiugov. ”Då blir det krig”, säger Northug.

Petter Northug har inte haft den start på säsongen som han velat, med dåliga resultat och sviktande form. Han valde dessutom att inte åka Tour de Ski, för första gången sedan tourens start 2006/2007.

Men nu verkar formen vara på väg tillbaka, och definitivt självförtroendet. Northug meddelar på sin egen TV-kanal att han ska köra alla distanser i VM i Lahtis som inleds om en dryg månad, även om det kanske inte går att ta honom helt på allvar.

– Jag ser framför mig att jag kör allt förutom nordiska kombinationen och backhoppningen, säger Northug som förbereder sig för VM på hög höjd i Schweiz.

Vill avsluta i stafetten

Den nu 31-årige norrmannen är dock inte garanterad plats i alla VM-lopp, bara i sprint och 50 kilometer där han är regerande världsmästare från Falun 2015 och har friplats.

Northughar varit självskriven som siste man i stafettlaget de senaste tio åren. Både Finn Hågen Krogh och det nye stjärnskottet Johannes Hösflot Kläbo har dock börjat nämnas som kandidater till att gå fjärdesträckan på sistone, men Northug har inga planer på att lämna ifrån sig den rollen.

– Jag förbereder mig mentalt på att gå, och jag hoppas så klart på duell med Ryssland. Jag är säker på att formen är 9 av 10 eller 10 av 10 när VM startar.

”Får se var jag går ifrån honom”

Det är framför allt en person i det ryska laget som Petter Northug gärna mäter sina krafter med: Tour de Ski-vinnaren Sergej Ustiugov.

– Då blir det krig, ett krig som är omöjligt att förutspå på förhand. Jag har inte bestämt mig för om jag ska gå ifrån honom i spåret eller på upploppet, säger han på klassiskt Northug-manér.

VM i Lahtis avgörs 22 februari-5 mars och sänds i SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer