Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Northug berätta om nya världsrekordet: ”Planen är att skapa gemenskap” Foto: Geir Olsen

Petter Northug ska sätta världsrekord – tillsammans med svenskar

Uppdaterad
Publicerad

Petter Northug ska sätta världsrekord.

Och han vill göra det tillsammans med svenskar.

– Det hade säkert varit stort för er, säger han till SVT Sport.

Längdskidlegenden Petter Northug, 37, är mitt inne i säsongen av Ski Classics, men har i inledningen hämmats av en skada i biceps. Nu är han bättre och har de närmaste veckorna klara för sig.

– Nu är planen att träna på bra här i Sankt Moritz (schweizisk alport där han nu är på läger), hem och köra några tävlingar i mellandagarna i Tröndelag, sedan världsrekordförsök, säger han till SVT Sport.

Northug ska nämligen försöka sig på att sätta ett världsrekord dagen före nyårsafton, på en skidstadion i Hafjell, Norge. Han ska hålla i världens största skidträning. Målet är 1 000 utövare, vilket skulle betyda nytt världsrekord.

– Det kan bli ett litet logistik-kaos, säger Northug.

Piken mot Sverige: ”Stort för er”

Northug kommer att prata i ett högtalarsystem för att nå ut till alla åkare, som emellertid inte kommer åka så mycket. Av logistiska skäl kommer det mest bli stillastående teknikövningar, berättar han. Och han har en förhoppning.

– Jag hoppas också att det kommer några svenskar, så att jag även kan ha ett svenskt rekord i längdåkning tillsammans med svenskar, det hade nog varit stort för er, säger han.

Nuvarande rekord sattes i Schweiz 2008, då var 594 personer samlade.

Northugs stora mål för säsongen är annars Vasaloppet.

– Det är det stora, för oss som är från Norge så har Vasaloppet en enorm tradition, vi märker när vi är där och ser det på TV att det är en slags religion för en skidåkare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.