Skicrosstjärnorna Karolina Reimen Zerebecka och Anna Holmlund. Foto: TT Bild

”Drömt om Holmlund tillsammans med mig i backen”

Uppdaterad
Publicerad

Rehabiliteringen har gått oväntat fort för Karolina Riemen-Zerebecka vars olycka på många sätt liknar Anna Holmlunds krasch.

Polskan, som nu siktar mot OS, har drömt om en återförening med Holmlund på skidor.

– Jag tänker på henne ofta och har drömt att vi pratar om våra olyckor och att vi båda återigen är fullgoda skicrossåkare, säger Riemen-Zerebecka till SVT Sport.

Drygt två månader har gått sedan den polska skicrossåkaren Karolina Riemen-Zerebecka, 28, skrevs ut från sjukhuset i Krakow efter den svåra olyckan inför freestyle-VM i spanska Sierra Nevada.

28-åringen, med två VM-medaljer på meritlistan, har genomgått en tuff rehabiliteringstid där hon fick börja med att träna på det mest basala som att äta, tala och gå. Inom kort är hon, betydligt snabbare än läkarna förutspådde, redo för att återvända till sporten.

Riemen-Zerebecka har kommit tillbaka förvånansvärt snabbt. Foto: Privat

Siktar mot OS

– Allt är på bättringsvägen och jag är på upploppet ut ur mardrömmen. Det jag fortfarande kämpar med sedan jag kommit hem är styrkan i högerhanden, synen på ena ögat och balansen, säger Riemen-Zerebecka till SVT Sport och tillägger:

– Men att återvända till sporten är en självklarhet för mig. Om tio dagar kommer jag åka på läger och för första gången stå på skidor igen efter olyckan. Det känns fantastiskt bra och målet är att kunna ställa upp i OS nästa år.

Samtidigt skickar hon en hälsning till  Holmund, som för en tid sedan fick lämna sjukhuset och dagligen kämpar för ett nytt liv.

Skrivit till Holmlund

– Jag tänker ofta på Anna och det finns så mycket jag vill säga henne. Jag vet vad hon går igenom och har skrivit till henne och hoppas att hon en dag blir bra nog att skriva tillbaka. Det är svårt att med ord beskriva den inre kampen man behöver gå mot sig själv och mot sin egen kropp för att hitta tillbaka. Man måste hitta viljan att kämpa i de tuffaste stunderna när en bara vill ge upp. Det är bara att gråta och gå vidare.

Karolina Riemen-Zerebecka är igång och tränar med sikte på comeback. Foto: Privat

Riemen-Zerebecka har till och med drömt om sin tidigare skicrosskollega.

– Hon dyker ofta upp i mina tankar. Jag har till och med drömt att vi pratar om våra olyckor och att vi båda återigen är fullgoda skicrossåkare i backen.

Det är nu en knapp månad sedan Anna Holmlund för första gången träffade media efter att hon väckts ur koma. Läs hennes första ord här.

SVT har också träffat Anna Holmlund i hennes nya hem i Sundsvall. Läs om en svår omställning i livet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.