Sebastian Samuelsson spurtade ner Johannes Thingnes Bö. Foto: TT

Samuelsson spurtade ner Thingnes Bö

Uppdaterad
Publicerad

Sebastian Samuelsson avvek från planen att ligga först på sista krönet.

Ändå spurtade han ner stortstjärnan Johannes Thingnes Bö och knep VM-silvret.

– Jag orkade inte dra och kände att jag måste satsa allt på ett kort och gå i sista kurvan, säger Samuelsson till SVT Sport.

– Tråkigt att bli omkörd på det sättet, säger Thingnes Bö.

Sebastian Samuelsson sköt fyra nollor i VM-jaktstarten och gick ut som tvåa efter det sista skyttet med norska stjärnan Johannes Thingnes Bö strax bakom sig.

Åkstarka Thingnes Bö kom snart upp i rygg på Samuelsson som släppte fram norrmannen i täten.

– Jag får höra att jag har 20 meter på Johannes och då är det lätt att tänka att brons är jäkligt bra också. Jag vet hur otroligt stark han är. Men jag tyckte att det tog tid för honom att komma ikapp. Det var nästan så att jag väntade in honom, säger Samuelsson.

Tydliga direktiv

Det blev en taktisk kamp i jakten på silvret och direktiven från förbundskaptenen Johannes Lukas hade varit tydliga på förhand: Du måste ligga först på sista krönet.

Men Samuelsson tog ett annat beslut.

– Jag pratade med Johannes i morse. Men jag kände att jag inte kommer orka trycka på på krönet, han kommer gå om mig ändå. Så jag kände att ligger där jag ligger. Jag märkte att han också var trött och att jag bara behövde en sista kraftinsats, att jag kan ta honom och att jag gjort det innan. Jag är otroligt stolt över att jag lyckas med det.

Experten: ”Helt perfekt”

SVT Sports expert Helena Ekholm var imponerad över det taktiska draget och omkörningen i sista kurvan.

– Jag tycker att Sebastian gör det helt perfekt. Det är enormt stort. Det är inte många som ens kan hänga med Thingnes Bö och nu hänger han med och spurtar om. Och det är inte första gången den här vintern...

Thingnes Bö kände sig lite snuvad på silvret.

– Det första jag tänker nu är att jag skulle vilja byta plats med Sebastian. Det känns tråkigt att bli omkörd på det sättet men han är en bra explosiv åkare.

Sebastian Samuelsson var både glad och stolt över silvret.

– Det betyder jättemycket. Silver är silver men jag är otroligt nöjd med prestationen. Jag skjuter fyra nollor och står på sista skyttet och är iskall. Jag har kämpat så jäkla hårt för det här och får äntligen visa vilken duktig skidskytt jag är.

Medaljen var Sveriges tredje i VM i Pokljuka.

Emilien Jacquelin, Frankrike, vann guldet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.