Jelena Välbe kan bli omvald trots att hon visat sitt stöd för kriget i Ukraina. Foto: Bilbyrån

Ryska skidbasen stöttar Putin – blev utröstad ur skidförbundet

Uppdaterad
Publicerad

Ryska delegaten Jelena Välbe, som öppet har visat sitt stöd för Vladimir Putins krig i Ukraina, blev utröstad ur Fis högsta styrelse under torsdagen. Hon fick minst antal röster på kongressen i Milano.

Att den kontroversiella ryska skidbasen Jelena Välbe kandiderade till omval i skidvärldens mäktigaste organ har väckt stor uppmärksamhet. Det har bland annat ifrågasatts av svenska skidförbundets ordförande Karin Mattsson.

Men när kongressen röstade om saken, fick Välbe minst antal röster av alla kandidater och har därmed tappat sin plats i den beslutande styrelsen. I samma omröstning fick svenske delegaten Mats Årjes nytt förtroende. Dessutom blev svensken Johan Eliasch omvald som Fis-ordförande.

Har pekat ut ukrainare som nazister

Jelena Välbe har på senare tid uttalat stöd för det ryska kriget och pekat ut de ukrainska invånarna som nazister. Enligt norska NRK har hon sagt följande till den ryska sajten Championat:

– Det är klart att nazismen inte borde få existera som den gör, men nu är Pandoras ask öppen. Några av dessa människor kommer att sticka till Europa och det handlar inte på något sätt om fattiga flyktingar – de kommer att visa sitt sanna jag.

På samma kongress, som anordnades i Milano, togs beslutet att det internationella skidförbundet (Fis) ändrar namn till internationella skid- och snowboardförbundet. Något som dock inte påverkar förkortningen Fis som kommer vara densamma trots namnändringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.