Ryske längdskidsstjärnan Sergej Ustiugov är rädd att missa OS. Foto: TT

Ryske VM-kungen fruktar uteslutning från OS

Uppdaterad
Publicerad

I kölvattnet av avslöjanden om statlig rysk dopning kan Ryssland uteslutas från OS. Nu fruktar den ryske längdskidsstjärnan Sergej Ustiugov för sin OS-dröm.

– Han är rädd att han inte får delta, säger Rysslands landslagstränare Markus Cramer till NRK.

På startlinjen i den svenska säsongspremiären i Gällivare ser Sergej Ustiugov, 25, ett klart mål långt bortom horisonten.

OS i sydkoreanska Pyeongchang, med start i början av februari näst år.

Vinterstudion

Den ryske VM-kungen från Lahtis, där det blev två guld och tre silver, är dock trots att han inte har någon uttalad dopningsmisstanke mot sig orolig över att inte få komma till start i OS.

Besked i december

Detta eftersom det ännu är oklart om Ryssland som nation tillåts vara med i OS 2018. IOK, som fortfarande undersöker ryska idrottare med McLaren-rapporten som grund, väntas lämna ett besked i början av december.

– Han är rädd att han inte får delta. Vi pratar mycket om det, för mitt jobb är att puscha honom mot OS. Jag försöker förklara för honom att så länge vi inte vet säkert så måste vi hoppas. Vi jobbar hårt för att behålla fokus, säger Rysslands landslagstränare Markus Cramer till NRK.

Sedan tidigare har den Internationella olympiska kommittén på grund av dopning bland annat stängt av den tidigare OS-guldmedlajören Alexander Legkov på livstid från OS.

”Få honom på bättre humör”

IOK har uppmuntrat det internationella skidförbundet Fis att vidta liknande åtgärder. Fis har dock inte agerat hittills vilket gör att Legkov är en av de OS-avstängda åkarna som får tävla i Gällivare i helgen.

–Legkov kommer till start. Han känner sig nere efter beslutet från IOK, så hela laget försöker hjälpa honom och få honom på bättre humör. Jag är glad att han är här och tävlar, säger Cramer.

Längdpremiären från Gällivare sänds i SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vinterstudion

Mer i ämnet