Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör skidskyttarna om nya ”mini-OS”-förslaget. Foto: SVT/Bildbyrån

Skidskyttarna ointresserade av nya ”FIS-games”: ”De håller på att dö ut och vi växer”

Uppdaterad
Publicerad

Internationella skidförbundet FIS planerar för ett nytt mästerskap för sina dicipliner, ”FIS Games”.

Men de svenska skidskyttarna har inget intresse av att delta i ett nytt mästerskap om de skulle få frågan.

– Det känns som att de håller på att dö ut och vi växer, det känns som att vi går i olika riktningar, säger Martin Ponsiluoma.

Den svenske FIS-ordföranden Johan Eliasch berättade i slutet av oktober om nya ”FIS Games”.

– Vi är över 50 procent i olympiska vinterspelen. Så stora är vi. Och jag skulle vilja säga att vi har den bästa delen av de olympiska vinterspelen, det är vad folk gillar bäst, säger Eliasch och berättar att planen är att samla alla FIS-discipliner vart fjärde år, när det inte är VM eller OS, i samma land och arrangera tävlingar parallellt.

Men en av de största snösporterna i Europa, skidskytte, tillhör inte FIS och de svenska skidskyttarna skulle heller inte vara intresserade om frågan kom.

– Jag förstår att längdåkarna är intresserade av det. Om man kollar lite längre ner i Europa att de kan få lite draghjälp av de större sporterna som alpint och backhoppning där längdskidåkning kanske är en av de mindre sporterna, säger Elvira Öberg till SVT Sport.

Hör skidskyttarnas tankar om ”FIS-games” i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.