Foto: SVT

Hansdotter avslutade OS-säsongen med SM-guld

Publicerad

Anna Swenn-Larsson gav Frida Hansdotter en rejäl match, men när allt skulle avgöras var den olympiska mästarinnan överlägsen. Frida Hansdotter tog hem SM-guldet i slalom med en marginal på 1 sekund och 72 hundradelar.

– Det känns fantastiskt att vara här och göra en bra avslutning, säger Hansdotter till SVT Sport.

Landslagskollegan Anna Swenn-Larsson var i ledning efter första åket men hade liksom många andra problem i backen.  Två grova missar gjorde att hon tappade fart och värdefull tid, men hon lämnar ändå med medalj i slalom – ett silver. Trea blev Charlotta Säfvenberg.

Storslalomspecialisten Sara Hector hade bud på medalj men var en av många, många som körde ur. Emelie Henning, som låg trea efter första åket, tappade en skida.

Frida Hansdotter gick ut och hårt och bemästrade både underlaget och banan på bästa sätt.
– Vad härligt att se, jättefint åk i säsongens sista tävling. Ett kanonåk, säger SVT Sports expert Tobias Hellman.

OS-mästarna André Myhrer och Frida Hansdotter anlände till Tärnaby i helikopter, ett erbjudande från förbundet i slutet av en krävande säsong. Men för Hansdotter blev upplägget lite körigt.

– Jag hade det lite stressigt, klev av helikoptern 8 och började tävla 8.10, säger hon.

Hansdotter var med på SM för första gången sedan Funäsdalen 2013, då hon också vann.

Tävlingen som helhet var något av en uråkningsfest. 59 damer ställde upp i tävlingen. Elva av dem tog sig i mål i båda åken och fick en placering i resultatlistan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer