Peter Reinebo, verksamhetschef för Sveriges Olympiska Kommitté. Foto: TT

SOK presenterar offensiv satsning inför vinter-OS 2022

Uppdaterad
Publicerad

Två olympiska spel inom ett drygt halvårs mellanrum. Idag presenterade SOK satsningen inför vinter-OS i Peking 2022. Fokusfråga blir den höga höjden.
”Helt avgörande för prestation. Om du inte är acklimatiserad till den höga höjden kan du inte få fram ditt bästa jag”, säger Peter Reinebo, sportchef SOK.

Längdåkning och skidskytte kommer avgöras  i Zhangjiakou på 1650 meter höjd. Alpina grenarna något längre ner, i Yanqing. För de aktiva i bergen utanför Peking väntar sträv konstsnö på den höga höjden.

– När mästerskapen går på så hög höjd måste man fördereda sig på det, annars är du rökt. Du har en fördel om du är anpassad. Det är bra att SOK går in och stöttar upp skidförbundet i förberedelserna här, säger längdåkaren Jens Burman.

Testteam på plats till våren

SOK förstärker materialsatsningen inom grenarna längd och skidskytte. Ett testteam skickas till Zhangjiakou, där längd och skidskytte avgörs, under två månader nästa vår.

– Vi har ett projekt som kollar på skidor, valla och rätt strukturer. Vi ska ha de snabbaste skidorna, säger Peter Reinebo. 

Natursnön försumbar

Meteorologen Tomas Mårtensson blir projektledare för förberedelsefasen med tester. Han kommer jobba tillsammans med Mats Eklund längd, 20 års erfarenhet av materialfrågor. Och skidskyttets Johan Wåhlström.

– Det är väldigt torr luft. Man förlitar sig helt på konstsnö för allt i det här området som har med skidor att göra. Under natten ligger temperaturen på 10-20 minus. Under dagen runt nollan. Stabilt vackert väder i och med avståndet till havet, säger Tomas Mårtensson.

Östersund och Åre medicinsk bas

Östersund och Åre bli ny utökad bas för medicinsk service. FIS-läkaren och alpina landslagets läkare Jakob Swanberg knyts upp. Han leder arbetet med fysioterapeuter och medicinskt team från Jämtland. Allt fler vinteridrottsaktiva har valt att ha sin bas i och runt Östersund.

– Vi siktar på att ha en kontinuerlig tillgänglighet på telefon och mail för A-landslagsaktiva. Vi kommer ha tillgång till mottagningslokaler och övrig medicinsk service. Utredningar av olika slag som bokas in, säger Jakob Swanberg.

Sommarträningen förstärkt

Möjligheten till sommarträning förstärks. Det i en svår tid att lämna hemorten. SOK har till augusti hyrt vintersportcentrum i Östersund för SOK-aktiva i topp- och talangprogrammet.

– De ska få utökade möjligheter. Det är en stor välvilja som universitetet har visat oss i den överenskommelsen. Vi är väldigt glada för att vi har samsyn i att det är en viktig åtgärd för våra aktiva, säger Peter Reinebo.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.