”Då trodde de flesta att mina dagar var räknade”

Uppdaterad
Publicerad

Gunde Svan hade sökt formen under säsongen men inte hittat den.

Den svenska stjärnan var därför inte en självklar guldfavorit inför längd-VM i Val Di Fiemme, 1991.

– För första gången på många år fick jag låga förväntningar och det här året funkade nästan ingenting, säger Svan.

MER GUNDE: Guldet från femmilen 1985:

Det är i SVT:s VM-serie ”Som jag minns det” som den tidigare svenska stjärnan i längdskidåkning, Gunde Svan, i dag 59 år, berättar om ett särskilt VM-minne. Svan tänker tillbaka på hur det var inför VM i italienska Val di Fiemme, år 1991.

Svan kom till mästerskapet med sex tidigare VM-guld i sin ryggsäck av meriter. Nu skulle svensken till Italien och skörda nya framgångar, men uppladdningen hade inte varit bra.

– För första gången på många år fick jag låga förväntningar och det här året funkade nästan ingenting. Jag fick stryk med över en minut bara tio dagar innan VM och då trodde nog de flesta att Gundes dagar var nog räknade, säger Svan i programmet.

”Ruskigt!”

Vi får sedan hänga på under den spännande tremilen där Svan – med nya skidor och ny strategi – slogs om guldet med Vladimir Smirnov från Kazakstan och norrmannen, Vegard Ulvang.

– Jag tappade i uppförsbackarna mot både Vegard och ”Smirre”. Men jag såg också att jag tog väldigt mycket på dem på väg ner mot stadion varje gång, säger Svan.

SVT:s kommentator Jacob Hård var med och kommenterade dramat.

– Ruskigt, vilket sista varv det här kommer att bli, kan man höra Hård konstatera inför upplösningen.

Hur gick det till sist för Svan i den här tremilen?

Se hela avsnittet på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.