Stina Nilsson med sitt guldet i sprinten. Foto: TT Nyhetsbyrån

Stina Nilsson: ”Blir som en ballong som spricker”

Uppdaterad
Publicerad

En förkylning stoppar Stina Nilsson från helgens världscupsfinal i Falun. Nu hoppas OS-guldmedaljören i stället få tid att smälta framgångarna i Pyongchang.

– Jag var väldigt noga med att inte slappna av när jag kom hem, det tenderar att bli en ballong som spricker, säger Stina Nilsson.

Världscupsavslutning på hemmaplan och en liten chans att passera Maiken Caspersen Falla i sprintcupen. Men en förkylning hindrar Stina Nilsson från att tävla i Falun.

– Jag är friskare nu men är inte tillbaka i träning, det är givetvis jättetråkigt. Men jag har en inbyggd princip att inte stå på startlinjen om jag inte är frisk, den går jag inte emot, säger hon till SVT.

”Ville inte slappna av”

Det har gått några veckor sedan OS, där Stina Nilsson tog fyra medaljer: ett guld, två silver och ett brons. Men 24-åringen har ansträngt sig hårt för att inte tänka för mycket på framgångarna.

– Jag har varit väldigt noga med att inte slappna av när jag kom hem. Det tenderar att bli en ballong som spricker när man inser vad man gjort. I och med att jag ville fortsätta att tävla i Lahtis och Falun så tog jag inte in det.

Även om Nilsson siktar på att köra SM i Skellefteå nästa helg så börjar det bli dags att låta OS-succén sjunka in, säger hon.

– I och med att jag tog beskedet om att inte köra Falun i morse så tänker jag att den här ballongen kommer börja spricka nu...

”Är stolt”

I början av maj väntar solsemester med familjen, därefter startar skidåret om. Stina Nilsson är mer än nöjd med hur hon lagt upp den gångna säsongen, och hoppas kunna hålla i samma känsla inför nästa.

– Jag fick det precis som jag ville. Jag kom in i säsongen i okej form, men den var inte som på OS. Det var planen hela tiden, att kunna jobba fram den totala toppformen till OS-dagarna. Det är jag väldigt stolt över och kommer ta med mig: att jag har kontroll över min egen form och vet att jag kan spetsa till den när jag behöver.

Nästa stora mål lär bli VM i österrikiska Seefeld 2019. Men dit är det ännu långt kvar.

– Det jag inte ägnat en enda tanke åt just nu, säger Stina Nilsson. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.