• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vaggeryd i Vaggeryds kommun, Jönköpings län. På grund av en brand i avfallsanläggning strax norr om Vaggeryds tätort, med kraftig rökutveckling, uppmanar räddningsledaren alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jönköping.

Stina Nilsson vill växa in i skidskyttevärlden i lugn och ro. Foto: Bildbyrån

Stina Nilsson inför debuten: ”Hoppas inte jag skjuter på fel bana”

Uppdaterad
Publicerad

Efter det närmast sensationella bytet från längdskidor till skidskytte väntar på lördag tävlingsdebut för Stina Nilsson i sin nya sport.

Men OS- och VM-guldmedaljören i längdskidor håller ned eventuella förväntningar inför säsongen, och vill själv göra de mest grundläggande sakerna rätt.

– Jag hoppas inte jag ska behöva skjuta på fel bana, säger Nilsson till SVT Sport.

Det slog ned som en bomb i idrottsvärlden i slutet av mars: längdstjärnan Stina Nilsson byter sport till skidskytte.

Och efter att träningstimmar nu har har lagts på träningstimmar är tävlingsdebuten bara några dagar bort för 27-åringen.

På lördag väntar sprint i Sverigecupen i Idre, och Stina Nilsson är ödmjuk inför sin debut.

– Jag vill växa in i det här i lugn och ro, känna mig trygg där jag är och veta alla rutiner. För i nuläget vet jag ingenting om vad som händer runt en skidskyttetävling. Var ska mitt vapen vara? Var ska jag vara? Hur skjuter jag in? Det är mycket jag måste få tid att lära mig, säger Stina Nilsson till SVT Sport.

Hur förbereder du dig mentalt? För det lär ju komma både bra och sämre skytten.

– Jag tänker att det kommer bli en säsong full av lärdomar för mig. Jag kommer säkert göra massa misstag. Men jag hoppas inte jag ska behöva skjuta på fel bana, som jag hört att många gjort. Det kommer vara utmanande för mig att parera bra skytten med dåliga skytten. Om det är två tävlingar i rad, att lägga ett eventuellt dåligt skytte helt till handlingarna och flytta över fokus till morgondagen.

KLIPP: Tre snabba med Stina Nilsson och Hanna Öberg (3 oktober 2020)

Världscupdebut lär dröja

IBU-cupen, nivån under världscupen, är inställd fram till årsskiftet på grund av coronapandemin. En regeländring har därför gjort det möjligt för exempelvis Stina Nilsson att tävla i världscupen, trots att hon saknar meriter.

Det står redan klart att Stina Nilsson inte kommer ställa upp i VC-premiären. Och någon tävling i världscupen snart lär inte vara aktuellt, menar Nilsson.

– Jag vill absolut tävla mycket. Men jag tycker inte det är rättvist varken mot mig eller sporten i sig att tro att jag som längdskidåkare, bara för att jag säger att jag skulle vilja åka i världscupen, går in och dominerar. Det är så oförankrat i verkligheten som det bara går.

– Jag känner att jag har ingenting att göra där, just nu. Jag måste få göra rätt saker i rätt tid.

Stina Nilsson menar att det hänt mycket sedan de första stapplande stegen som skidskytt i vintras.

Vad är en normal tid för dig på skjutvallen?

– Om jag gör allt rätt så tror jag att en bra liggserie för mig kanske är 37 sekunder, då gör jag en snabb serie. Och en riktigt bra ståserie för mig kanske kan vara runt 30, men det där varierar ju. Men jag kan skjuta på 20 sekunder också, men då blir det fem bom haha.

Se hela reportaget:

Så sänder SVT från Sverigecupen:

Lördag

09.50-12.55 SVT1/SVT Play: skidskytte Idre, sprint

Söndag

09.10-13.00 SVT1/SVT Play: skidskytte Idre, kortdistans

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.