Stina Nilsson under en träning i skidskytte. Foto: Bildbyrån

Stina Nilsson vill inspirera: Våga ta steget

Uppdaterad
Publicerad

Stina Nilssons byte till skidskytte överraskade de allra flesta.

Vissa var kritiska – andra imponerade.

Själv vill hon skicka ett budskap till alla där ute:

– Att våga ta steget att göra det man verkligen själv vill, oavsett vad folk kommer att tycka.

Den förra skidstjärnans skidskyttesatsning är nog en av årets mest överraskande nyheter i vintersport-Sverige. Och reaktionerna har varit många.

– Det har varit väldigt mycket blandat, men jag skulle ändå säga att det varit överväldigande positiva reaktioner, säger Stina Nilsson.

– Och det vill jag verkligen förmedla till gemene man; Att våga ta steget att göra det man verkligen själv vill, oavsett vad folk kommer att tycka. Det är någonting som jag i alla fall aldrig kommer att ångra. Oavsett vad folk tycker så kommer jag alltid att stå för det budskapet.

Modigt – eller?

TT: Men det har funnits negativa reaktioner också?

– Jag har inte tagit till mig men det har absolut varit andra... Profiler i media som kritiserat valet, men jag har valt att inte ta del av de uttalandena.

TT: Samtidigt tycker många att du tagit ett modigt beslut, känner du det så?

– För mig är det så självklart för att kunna göra vad jag vill – och sen får det gå som det går. Så jag tycker inte det ligger något direkt mod i det, eller ja, det är väl modigt kanske att våga gå sin egen väg.

Positiv erfarenhet

På tal om att gå sin egen väg stack Stina Nilsson, under sin tid längdlandslaget, ut genom att hon inte hade en personlig tränare utan skötte det mesta själv.

TT: Hur funkar det nu, inom skidskyttet?

– Jag upplever ändå att vi, fast vi är ett lag som kör i princip samma, är vår egen tränare för det är vi som bor i våra kroppar och pushar oss varje pass. Det kan ingen tränare göra, utan det måste komma fån oss själva att gå genom den här smärtan på ett tufft intervallpass.

KLIPP: Tre snabba med Stina Nilsson och Hanna Öberg

Fakta: Stina Nilsson

Född: den 24 juni 1993 (27 år).

Bor: Östersund. Uppvuxen i Malung.

Klubb: Lima SKG.

Meriter (skidor): OS: 1 guld (sprint, 2018), 2 silver (sprintstafett och stafett, 2018), 2 brons (30 km, 2018, sprintstafett, 2014). VM: 2 guld (stafett och sprintstafett, 2019), 5 silver (sprint, 2019, stafett 2017, stafett, sprint och sprintstafett, 2015). 26 världscupsegrar, totalsegrare i sprintcupen 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.