Norska skidförbundets ordförande Erik Röste (till vänster) tillsammans med Martin Johnsrud Sundby efter dopningsdomen. Foto: TT Nyhetsbyrån.

Sundbys kovändning: ”Det är helt mitt ansvar”

Uppdaterad
Publicerad

I somras tog norska skidförbundet på sig allt ansvar för Martin Johnsrud Sundbys dopningsavstängning. Nu låter det annorlunda från skidstjärnan. ”Jag måste bara vara så tydlig som jag kan vara. Detta är hundra procent mitt ansvar”, säger norrmannen.

När Johnsrud Sundbys avstängning på två månader offentliggjordes på en presskonferens i somras tog skidförbundet på sig allt ansvar och sade till och med att de skulle ersätta 32-åringen för de prispengar han förlorade på grund av strukna resultat.

Nu säger längdstjärnan till NRK att han tar på sig det som hände.

Astmamedicin inom idrottsvärlden

– Jag har full förståelse för att folk ser på det här som ansvarsfriskrivning så som det blev framställt, särskilt på senare tid. Då måste jag bara vara så tydlig som jag kan vara. Detta är hundra procent mitt ansvar. Det är juridiskt sett bara mitt ansvar, och det hoppas jag att ingen har missförstått heller.

”Hade dåligt samvete”

– Skidförbundet hade troligen dåligt samvete för de råd som gavs under vägen. De kände att de ville ta på sig skulden, säger han.

Johnsrud Sundby och norska skidförbundet menar att de missförstod reglerna när Sundby fick nästan tio gånger så hög dos som tillåtet, eftersom han använde en särskild maskin, en så kallad nebulisator, när han behandlades för svåra astmasymptom. Försvaret menade att bara tio procent av preparatet faktiskt inhaleras med en sådan maskin.

När SVT Sport träffade Wadas expert i saken, danska professorn Vibecke Backer, avfärdade hon att reglerna skulle vara svåra att förstå.

– Det kan vara prestationsfrämjande. Det är ju därför det finns dopningsregler. När han tas med för mycket i sin urin, så har han tagit för mycket, sade hon.

”Allt har trippelkollats”

Sundby slutade använda nebulisatorn när han fick beskedet om att han hade höga halter i sin urin i januari 2015.

– De sista 18 månaderna har varit annorlunda. Jag har sett till att allt jag har gjort har trippelkollats, så att det inte ska vara något tvivel. Det var på det sättet bra för mig att få vintern i fjol, som var min bästa vinter någonsin, helt utan att använda nebulisatorn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Astmamedicin inom idrottsvärlden

Mer i ämnet