OS i fara – Sofia Goggia knäskadad efter kraschen

Uppdaterad
Publicerad

Sofia Goggia, 29, är ett av Italiens största medaljhopp inför OS.

Nu kan spelen i Peking vara i fara efter en otäck krasch i söndagens super-G.

En läkarundersökning visade att italienskan stukat vänster knä.

Italienskan, som i går tog hem segern i störtloppet, var med om en vådlig krasch på hemmaplan i Cortina d'Ampezzo.

Hon kunde resa sig och ta sig ner för egen maskin, vilket var ett gott tecken, men reprisbilderna visade att kroppen vek sig på ett obehagligt sätt i kraschen. En stund senare visade tv-bilderna hur Goggia fick ledas ut från tävlingsområdet och haltade kraftigt.

”Jag är så ledsen”

Goggia fördes till sjukhus i Milano för att undersökas. Där kunde läkarna fastställa att hennes vänstra knä tagit stryk – samma knä som hon tidigare haft problem med. Hon operererade knät 2013 efter en korsbandsskada, en mindre fraktur på vadbenet och en muskelsenskada.

Goggia har varit i lysande form den här säsongen och bland annat vunnit fyra av fem störtlopp samt två segrar i super-G. Hon är ett stort medaljhopp i båda fartgrenarna i OS.

Nu råder dock oklarhet kring huruvida hon kommer vara återställd till mästerskapet. Men hennes mål är att komma till start.

– Jag är så ledsen, det är att avbrott som inte hade behövts vid ett så viktigt ögonblick av säsongen. Men så tidigt som de närmaste timmarna kommer jag påbörja sjukgymnastik för att försöka försvara den olympiska titeln i disciplinen jag älskar mest, säger Goggia till italienska skidförbundet.

”Håller tummarna för henne”

Italienskan Elena Curtoni vann tävlingen före Tamara Tippler, Österrike, och Michelle Gisin, Schweiz. Hela 24 av 59 åkare körde ur i en tävling som präglades av flera incidenter.

– Det känns fantastiskt att stå här och den här segern betyder mycket för mig, men det är bitterljuvt eftersom Sofia kraschade rätt rejält. Jag håller tummarna för att allt har gått bra med henne, sade Curtoni efter segern.

Senare i tävlingen var Lisa Hörnblad med om en krasch på nästan exakt samma ställe. Hörnblad missar resten av säsongen på grund av en knäskada.

De alpina tävlingarna på OS inleds måndag den 7 februari med storslalom för damer. Sofia Goggia är regerande olympisk mästare i störtlopp.

SE OCKSÅ: Lisa Hörnblad i otäck krasch – fick föras ner med pulka

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.