Här ska touren köras. Foto: Grafik:

Sverige och Norge startar ny skidtour

Uppdaterad
Publicerad
En svensk-norsk skidtour kommer se dagens ljus om några år. Sverige och Norge presenterade i dag upplägget för en ny längdskidtour i februari 2020, som ska starta i skotska Edinburgh. ”Det vore superhäftigt”, säger Stina Nilsson till SVT Sport.

Om den tänkta touren startar i Edinburgh vore det första gången någonsin som världscupcirkusen kommer till Skottland. Anders Blomquist ser dock mest fram emot tävlingarna i Sverige och Norge.

– Sportsligt sett blir tävlingarna i Östersund och Trondheim mest utslagsgivande, men det är klart att det kittlar med långloppet med start i Storlien och mål gång i Norge och även sprinten i Åre, säger SVT Sports skidexpert.

Är risken inte stor att det blir för stort fokus på Norden?

– Man har ju en ambition att bredda idrotten, och idrottsligt blir det jättebra tävlingar men det är klart att det blir mycket fokus på Sverige och Norge när man väljer det här konceptet.

Nilsson positiv till touren

Touren är tänkt att sträcka sig över drygt en vecka i mitten av februari 2020, och ska också ingå i världscupen. Stina Nilsson är positiv till nyheten.

– Jag tycker om att tävla på hemmaplan och när Östersund hade tävling senast så blev det väldigt fin inramning. Att få köra i Åre och Östersund och sen vidare mot Trondheim och Norge vore superhäftigt. Jag har hört mycket gott om själva upplägget. Jag skulle tycka det var jättekul, säger Nilsson till SVT Sport.

”Kommer lyfta längdskidsporten ytterligare”

SVT Sports expert Mathias Fredriksson är svensk projektledare för touren.

– Det känns fantastiskt att få presentera våra planer på en egen skidtour i ett område som är snösäkert och där flera av världens bästa skidåkare bor och verkar. Skidintresset är redan väldigt stort här, men genom touren får vi möjlighet att visa upp idrotten på ett sätt som kommer lyfta längdskidsporten ytterligare, säger han i ett pressmeddelande.

Längdkommittén inom FIS har godkänt förslaget om den nya touren. Inom de närmsta veckorna tas det slutgiltiga beslut av FIS styrelse, som även de väntas godkänna upplägget.

Fakta: Så körs touren

Visa

Den svensk-norska touren avgörs mellan 13 februari och 23 februari 2020.

13 februari: Prolog, Edinburgh
15 februari: Individuell start, Östersund
16 februari: Masstart, Östersund
18 februari: Sprint, Åre
20 februari: Långlopp, 36 km, Storlien till Meråker
22 februari: Individuell start, Trondheim
23 februari: Avslutande jaktstart, Trondheim

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer