Therese Johaug. Foto: Bildbyrån

Therese Johaug i rekordform uppför

Uppdaterad
Publicerad
Det kommer inte bli lätt för de svenska skidstjärnorna att slå Therese Johaug kommande vinter. När klassiska Lysebotn Opp avgjordes slog norskan sitt eget rekord med nästan en halv minut och var nästan tre minuter före tvåan. Norskorna hade gärna gett de svenskorna stjärnorna ”däng” men ingen svenska var med i år.

Johaug verkar vara i ännu bättre form än motsvarande tid förra året. Hur skulle hon annars kunna krossa sitt egna rekord i Lysebotn Opp där man klättrar 7,5 serpentinslingrande kilometer med en höjdskillnad på 640 meter längst inne i en fjord nära Stavanger?

Förra året körde Johaug på sina rullskidor den i snitt tioprocentiga uppförsbacken på 31.46,3, i år gick det på 31.18,4.

– Jag är mycket nöjd med tiden och har jag har känt mig i mycket gott slag i vår och sommar, sade Johaug till NTB efter segern.

– Det här är min specialitet, uppförsbacke på rullskidor.

Tvåa blev Ingvild Flugstad Östberg som knappt slog finska skidskytten Kaisa Mäkäräinen. De var dock knappt tre minuter bakom Johaug.

Charlotta Kalla vann tävlingen för två år sedan på tiden 33.18,3 vilket hade räckt till andra plats i år. Men varken hon eller någon annan svenska var med i årets tävling.

– Jag hade hoppats att både Charlotte och Ebba (Andersson) skulle ställa upp, men då får vi mötas i vinter i stället, sade Johaug till NRK.

– Vi hade gärna haft svenskarna här, för Therese hade krossat dem oavsett, då hade vi fått ge svenskarna lite däng, tyckte Östberg.

Härnäst ska Johaug springa 10 000 meter på de norska friidrottsmästerskapet. Där tippar många att hon tar medalj, kanske den ädlaste. I form verkar hon vara i alla fall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer