Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Therese Johaug prata om nya satsningen: ”Vill lyfta kvinnoidrotten” Foto: Jon Olav Nesvold / BILDBYRÅN

Therese Johaug: ”Karriären kunde ha tagit slut 2011”

Uppdaterad
Publicerad

Tidigt i karriären kämpade Therese Johaug med mat och näring. Nu vill hon och andra toppåkare ändra förutsättningarna för kvinnliga idrottare.

– Jag hoppas kunna bidra med min kunskap för att hjälpa andra, säger Johaug.

Före detta längdskidåkarna Therese Johaug, Marthe Kristoffersen, Anna Jönsson Haag och Maria Rydqvist har tröttnat på att fler unga flickor än pojkar hoppar av inom idrotten.

– Vi vill lyfta kvinnoidrotten. Vi är tjejer som har olika erfarenhet som vi vill dela med oss av till de yngre utövarna och ta upp teman som kan vara lite utmanande som ung tjej och kvinna, säger Therese Johaug till NRK.

Anna Jönsson Haag poängterar att längdskidåkning överlag är en jämställd sport men att det finns en skillnad mellan män och kvinnor. Hon efterlyser bland annat mer kunskap om anpassad träning under puberteten.

– Det är framförallt kunskapen kring vad är det som sker i en ung kvinnans kropp. Vi kan träna med killarna upp i tonåren men plötsligt händer det någonting väldigt, väldigt fort för kvinnorna och ofta stannar resultaten av, säger hon.

– Vi vill upplysa både åkare och tränare så att tränarna kan vara en trygghet för de åkarna som sliter och möter mycket motgång i tonåren, säger Marthe Kristoffersen.

”Skulle kunnat tagit slut”

För att skapa en förändring och skapa en mer inkluderande idrottsvärld har de skapat initativet POWHER. Ett fokusområde är att lyfta olika ämnen som tidigare varit förbisedda.

Therese Johaug hoppas att fler tjejer ska få möjlighet att uppleva den fantastiska idrottskarriären hon själv upplevt.

– Jag har haft en karriär med både med- och motgångar. Det är en karriär som kunde ha tagit slut 2011 på grund av problem med mat och näring och jag vet att det är fler flickor som kämpar med det, så jag hoppas kunna bidra med min kunskap för att hjälpa andra.

Målet är också inspirera fler kvinnor att bli ledare och tränare.

– Jag vill också be tjejer att våga, “sparka dem lite i rumpan”, det går bra. Ni kan så mycket mer än ni tror, säger mångåriga elittränaren och OS-åkaren Kristoffersen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anna Jönsson Haag och Marthe Kristoffersen. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.