Foto: Bildbyrån

Ustiugov höll undan – vann Tour de Ski

Uppdaterad
Publicerad

Sergej Ustiugov har imponerat stort under veckan och i den avslutande jaktstarten lyckades ryssen förvalta sitt stora försprång och vinna sin första Tour de Ski-titel. ”Jag gjorde det för mina grabbar”, säger vinnaren.

Fram tills i går hade ryssen Sergej Ustiugov vunnit samtliga etapper i årets Tour de Ski, men Martin Johnsrud Sundby var snäppet vassare och vann 15 kilometer masstart. Inför dagens jaktstart hade Ustiugov en stor ledning – över en minuts försprång till norrmannen på andra plats.

Men Ustiugov skulle behålla avståndet ner till Sundby. Med två kilometer kvar hade han fortfarande över en minuts försprång på Sundby när den tunga monsterbacken återstod, och det skulle räcka för att ryssen skulle förbättra sin tredjeplats från i fjol till en seger årets i Tour de Ski.

Vinterstudion

– Jag har inga känslor eller tankar just nu, jag gjorde det bara. Jag är glad. Jag gjorde det för mina grabbar, så killar: vi gjorde det! Och tack Ryssland, jag vet att alla kollade och att alla hejade på mig, säger Ustiugov.

”Har varit hans tour”

– Han har varit underbarnet som hela tiden tagit kliv. Vi vet att han har snabba muskler, har mycket kraft, nu visar han att han har styrka också att ta all den här kraften upp för det här berget på ett fullständigt imponerande sätt, säger SVT Sports expert Anders Blomquist.

– Sergej Ustiugov har dominerat från första ögonblicket till sista. Det här har varit hans tour, inget snack om saken.

Bakom Ustiugov och tvåan Sundby slutade Dario Cologna trea.

Hellner sexa

Marcus Hellner blev bästa svensk när han slutade sexa efter en bra klättring i den avslutande backen.

Övriga svenskplaceringar i jaktstarten: Jens Burman (16), Daniel Richardsson (24), Axel Ekström (32) och Viktor Thorn (34).

Slutställning Tour de Ski

1. Sergey Ustiugov      RUS 3:24:47.9

2. Martin Johnsrud Sund NOR+   1:02.9

3. Dario Cologna        SUI    1:19.1

4. Maurice Manificat    FRA    1:26.9

5. Matti Heikkinen      FIN    1:31.3

6. Marcus Hellner       SWE    2:05.8

7. Alex Harvey          CAN    2:39.7

8. Simen Hegstad Kruger NOR    3:27.2

9. Hans Christer Holund NOR    3:50.4

10. Niklas Dyrhaug       NOR    4:24.9

Övriga svenskar:

16. Jens Burman          SWE    5:30.3

24. Daniel Richardsson   SWE    8:45.6

32. Axel Ekström         SWE   10:28.6

34. Viktor Thorn         SWE   11:13.7

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vinterstudion

Mer i ämnet